Vill du bli en hjälte?

Att arbeta som deltidsbrandman innebär en mängd fördelar och samtidigt ett engagemang i samhället. En deltidsbrandman har normalt en annan ordinarie arbetsgivare, det vill säga att du är brandman när larmet går. Detta innebär att du behöver tillåtelse från din huvudarbetsgivare att åka iväg på larm när du har beredskap. Många arbetsgivare ser det som positivt att det finns en brandman i den egna organisationen, eftersom du blir utbildad i exempelvis säkerhetsarbete och sjukvård genom räddningstjänsten.

Att arbeta som deltidsbrandman har en mängd fördelar; Du får en gedigen utbildning i räddningstjänst där även sjukvård ingår och du får bland annat möjlighet att ta körkortbehörighet C. Du ingår i ett sammansvetsat arbetslag tillsammans med andra deltidsbrandmän och deltidsförmän, vilket innebär kamratskap och en mängd roliga och intressanta aktiviteter. Du får möjlighet till fysiskträning med träningstips och kostråd med mera.

Förutsättningar

Du ska
  • Ha god kondition och hälsa samt vara simkunnig motsvarande provet för guldbojen.
  • Inte lida av klaustrofobi eller svindel.
  • Körkort minst klass B.
  • God förmåga att arbeta i grupp, vara stresstålig och praktiskt lagd.
  • Vara beredd att ta C-körkort.
  • Bo och arbeta inom ett avstånd så att du kan ta dig till brandstationen och vara beredd att åka på larm inom fem minuter.
  • Ha ett godkännande från din huvudarbetsgivare.
Meriterande
Sjukvårdsutbildning, C-körkort, erfarenhet av vattenlivräddning, djurvana, språkkunskaper och praktisk arbetslivserfarenhet.

Utbildning

Vid anställningen som deltidsbrandman genomgår du en preparandutbildning på räddningstjänsten. I utbildningen lär du dig olika arbetsmoment som brandman, exempelvis sjukvård och hur man agerar vid bränder. Du blir sedan placerad i ett arbetslag. Därefter går du en sju veckor lång utbildning på MSB (Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap) i Revinge där du får en fördjupad utbildning om arbetet som brandmän. Fem av veckorna är skolbundna, resterande är på distans.

Beredskap och larm

När du ingår i ett arbetslag så har du beredskap sammanlagt sju dygn per månad, detta innebär att du måste vara beredd att åka ut på larm under den perioden. Vår deltidstation i Hörby har ca 250 – 300 larm per år. Övningar hålls vanligtvis två gånger per månad för att upprätthålla och förbättra våra kunskaper. Du får självklart ersättning för att upprätthålla beredskapen i kommunen och för tiden som ni är ute på larm. Ersättningen ligger från cirka 5 000kr/månad beroende på hur många larm du åker på. 

Intresseanmälan

Kontakta oss om du är intresserad av att arbeta som deltidsbrandman. Kontaktuppgifterna hittar du i högerspalten.

Vill du veta mer?

Kontaktpersoner på Räddningstjänsten
 
Gert Ehlke
T.f. Operativ ansvarig Hörby/Höör
Telefon: 0415-378063
 
Mikael Nyberg
Fackligrepresentant BRF
Telefon: 0733-318409
 
Daniel Frej
Utbildningsansvarig i Höör
Telefon: 0413-28218