2017-12-13

Hörbys Kulturstipendium 2017 till Eva Grip

Under gårdagens julsammanträde med kultur- och fritidsnämnden tillkännagavs att det blir kulturpersonligheten och ordföranden i Jöns Henrikssons Minne Eva Grip som blir årets Kulturstipendiat.

Eva Grip är verksam som författare och skribent, och startade upp kultur- och turisminitiativet HotSpot Kölleröd. Hon är en av de drivande krafterna bakom kulturklustret i Östra Sallerup och sittande ordförande i kulturminnesföreningen Jöns Henrikssons Minne.

Juryns motivering lyder:

”Med en smittande berättarglädje som inte lämnar någon oberörd, och med sitt starka engagemang för Hörbys 1600-talshistoria, har Eva Grip utvecklat bygden och Prästgårdsparken i Östra Sallerup till att bli ett av Skånes mest intressanta kulturminnen och besöksmål. Eva Grip har, under sina uppskattade guidningar, förtrollat barn och vuxna med sina berättelser om den mytomspunna prästen Jöns Henriksson och hans gåtfulla park. Eva Grip uträttar en kulturgärning för bygden som låter tala om sig långt utanför Hörbys gränser.”

Hörby kommuns Kulturstipendium, som är på 10 000 kronor, delas varje år ut till en person som har utfört en kulturgärning för bygden.

”Eva Grip är en sann inspiratör och eldsjäl som brinner för den lokala bygden. Eva stimulerar och motiverar människor och föreningar omkring sig till att fortsätta att bevara och berätta om Hörbys rika kulturarv och historia.”, säger Thore Lennartsson, ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Dela på Facebook Tweet
Dela