2016-12-05

Hörbys kulturpris till Lina Wolff

Thore Lennartsson och Marcus Kulle överlämnar kulturpriset till Lina Wolff

​Lina Wolff får Hörby kommuns kulturpris 2016. På kort tid har landets just nu mest framgångsrika författare belönats med den svenska litteraturens mest prestigefyllda pris, Augustpriset, samt Svenska Dagbladets litteraturpris.

Nu kan hon lägga Hörbys kulturstipendium till prissamlingen.

Lina Wolff med Victoria Benedictsson i bakgrundenPrispengarna på 5 000 kronor har hon omgående beslutat att använda för att inspirera unga författare i Hörby.

- Jag vill gärna uppmuntra unga i Hörby att skriva genom att skänka de 5 000 kronorna som prispengar i en novelltävling, säger Lina Wolff.

Novelltävlingen samordnas av Hörby bibliotek och mer information kommer framöver. Temat kommer att vara Victoria Benedictsson, författaren som levde och verkade i Hörby i slutet av 1800-talet.

Det var därför extra passande att Hörby kommuns kulturpris delades ut i just Victoria-rummet på Hörby museum, av Kultur- och fritidsnämndens ordförande Thore Lennartsson samt Kultur- och fritidschef Marcus Kulle.

- Det känns väldigt bra att få ta emot priset här i Victoria-rummet. Hon är viktig för mig och jag har läst hennes böcker under åren. Jag känner igen mig i det hon skriver i sina dagböcker, att här i Hörby finns lugnet och här finns ro att arbeta. Det är alltid skönt att komma hem efter besök i mer hektiska storstäder. Bruset försvinner och liksom Victoria finner jag ro att skriva här, säger Lina Wolff.

Tre rader om dagen

Hon har, precis som Victoria Benedictsson, ett feministiskt tema i sina berättelser. Lina Wolff har också tagit till sig mer handfasta tips från sin föregångare.

- Jag gör som Victoria och försöker skriva tre rader varje dag även om det skulle kännas motigt. När man fått ner de tre raderna så öppnar sig ofta pappret och det går att komma vidare i berättelsen.

Lina Wolff menar att det finns en ljus litterär tradition i Hörby. Här finns just nu minst sju aktiva författare.

- Det känns som att det finns en kreativ ådra här i Hörby. Det är en bra plats att samla sina tankar.

Hon ser också en symbolik i att just hon som är från Hörby och skriver i Victoria Benedictssons anda, får Augustpriset som fått sitt namn efter August Strindberg.

- Victoria och Strindberg var samtida men de hade verkligen ingen bra relation. Det känns nästan som dialogen pågått ända in i våra dagar.

Uppvuxen i Hörby

Lina Wolf flyttade med sin familj till Hörby när hon var tio år. Hon växte upp i Ludvigsborg och gick i grundskolan här. För tio år sedan återvände hon till Hörby efter studier och efter att några år ha bott bland annat i Spanien. 

2009 debuterade hon med novellsamlingen ”Många människor dör som du”, med historier som utspelar sig i Spanien och i Skåne.

2012 belönades hennes roman ”Bret Easton Ellis och de andra hundarna” med Tidningen Vi:s litteraturpris. Boken nominerades även till Sveriges Radios Romanpris.

Och nu har alltså hennes roman ”De polyglotta älskarna” utsetts till årets svenska skönlitterära bok och belönats med Augustpriset, landets finaste och mest prestigefyllda litterära priser.

"De polyglotta älskarna" handlar om Ellinor som via nätet försöker hitta "den rätte". Hennes sökande efter "en öm, men inte alltför öm, man" leder henne till den fete litteraturkritikern Calisto. Den tredelade berättelsen beskrivs som flerskiktad och kaxig, med det mångspråkiga – det polyglotta – i centrum för historien.

Hörby bibliotek 13 februari

Lina Wolff är igång och skriver på ännu en bok, även om det är svårare att hitta tid för skrivande just nu. Uppmärksamheten är enorm sedan hon belönades med Augustpriset.

- De kommande månaderna blev snabbt uppbokade. Jag kommer att resa runt och berätta om mitt författarskap och läsa ur min roman. Det ser jag fram emot. Det är alltid roligt att få prata om mina berättelser, berättar Lina Wolff.

  • Turnén når Hörby den 13 februari. kl 19.15 finns Lina Wolff på Hörby bibliotek där hon kommer att läsa ur sin roman och signera böcker.
Juryns motivering till Hörby kommuns kulturstipendium 2016:

”Lina Wolffs författarskap har utvecklats i såväl Spanien som i Skåne. Och det är just i Hörby tätort som hon författat flera av de verk som blivit allt mer uppmärksammade. Hennes författarskap har vuxit för varje bok; novellsamling/roman och det är ingen tvekan om att hon tillhör de nya väletablerade författarna i Sverige med en sannolikt lysande karriär framför sig.”

Dela på Facebook Tweet
Dela