2018-04-27

Magiska bordet invigt på Källhaga

Spel på det Magiska bordet
​Spel på det Magiska bordet

​Blommor som växer, fiskar som rör sig över bordet, höstlöv som sopas bort och en mängd andra färgglada och rörliga figurer. Det fick de boende på Källhaga äldreboende i Hörby uppleva när det Magiska bordet, Tovertafel, invigdes.

- För oss i Hörby är det viktigt att alla människor har rätt till hög livskvalitet, oavsett ålder. Därför satsar vi på att så många som möjligt ska kunna vara aktiva och rörliga hela livet, sa socialchef Eva Klang Vänerklint vid invigningen på Källhaga.

- Hörbys äldreboenden ska  bli bäst i hela Sverige. Ha riktigt kul med spelen, uppmanade Eva Klang Vänerklint i sitt invigningstal.

Fiskar på det Magiska bordetDe äldre spelade entusiastiskt de många färgglada spelen när det Magiska bordet avtäcktes.
Det holländska bordet Tovertafel, som betyder just det magiska bordet, är egentligen inte alls är ett bord, utan en slags monitor som sitter i taket över bordet och projicerar rörliga figurer på bordsskivan.   

Figurerna reagerar på hand- och armrörelser och spelarna kan sopa löv, fånga fjärilar, leka med fiskar och bollar. Spelarna kan också ”spela boll” med varandra. Alla figurerna är färgglada och reagerar vid beröring och stimulerar därigenom till aktivitet och rörelse.

Invigning Magiska bordet webb.jpgDe boende stod i fokus vid invigningen. Även ett antal anhöriga, personal, socialchef Eva Klang Vänerklint, Hörbys e-strateg Paul Davidsson, Netty de Graaf från det holländska företaget Active Cues, som har skapat det Magiska bordet samt Ingela Sjöberg från Goes Art deltog. 

 

 Invigning Magiska bordet 2 webb.jpgMalin Sjöholm som är undersköterska på Källhaga, är glad och tycker att spelen tillför väldigt mycket till de äldres vardag.

- En del pratar normalt inte så mycket,  men här kan man vara tyst och ändå delta i spelet. När vi testade det Magiska bordet innan själva invigningen, så var flera lite rädda. Men när de hade provat och märkte att ingenting farlig hände, blev det fart på dem. Jag tror att det blir jättebra och kul, säger Malin Sjöholm.

 

 

Dela på Facebook Tweet
Dela