2017-12-21

Nu kan du tanka miljövänligt i Hörby!

Hörby har fått sin första tankstation för gas!

Susanne Meijer, Fredrik Åkesson och Ann-Kristin Hansson firade gasstationen med att bjuda på tårta- Det här är en vinst för miljön och vi är stolta och glada att kunna erbjuda biogas till fordonsägarna här i Hörby, sa de tre invigningstalarna Fredrik Åkesson, Eon, Ann-Kristin Hansson, VD Bil-Månsson, samt Hörbys kommunalråd Susanne Meijer.

Allra först att tanka sin bil med den miljövänligare gasen var Hörbybon Stefan Wernersson.

- Jag har kört gasbil i sju år. Härligt att äntligen kunna tanka här hemma i Hörby!

Tidigare har närmste gasstation funnits i Eslöv eller i Malmö och Lund.

- Vi valde en bil som kan köras på gas med tanke på miljön, och är väldigt nöjda. Vi kör och hälsar på min syster på Dalarö utanför Stockholm flera gånger om året. Vi kör upp och ner för en tusenlapp, säger Stefan Wernersson som svängde in till Tanka-stationen vid Hörbys norra infart redan ett par minuter efter att Susanne Meijer klippt invigningsbandet.

Biogas tillverkas i första hand av hushållens matavfall, som därmed inte eldas upp och släpper ut farlig metangas. Biogas är dessutom ett förnybart drivmedel. Restprodukten blir biogödsel som är ett miljövänligare alternativ för lantbrukarna.

- Biogasen har många fördelar jämfört med traditionella drivmedel. Satsningen är viktig för vår miljö. Transportsektorn står i dag för en tredjedel av utsläppen av skadliga växthusgaser. En fördel är också att vi kan tillverka biogasen här i Sverige av våra egna hushållssopor. Det skapar arbetstillfällen och vi blir mindre beroende av andra länder, säger Fredrik Åkesson, marknadschef på Eon som står bakom satsningen.

För Hörby kommun innebär gastankstationen en viktig del för att kunna genomföra miljömålet att vara 100 procent fossilfritt år 2020. Alla nya fordon som köps in av kommunen ska kunna köras på gas.

Målet är att inom tre år ska minst hälften av Hörby kommuns fordonspark drivas av gas. Totalt handlar det om ca 40 fordon, personbilar och lätta lastbilar, som bland annat används av hemtjänsten, gata park och fastighet.

Susanne Meijer gick äran att klippa invigningsbandet
Susanne Meijer fick äran att klippa invigningsbandet.

Dela på Facebook Tweet
Dela