2017-12-19

Piggare, starkare, säkrare med träning

Efter tio veckors ​fysisk träning känner sig våra äldre motionärer piggare, starkare och säkrare. 

40 Hörbybor som fyllt 75 år har av kommunen bjudits på gratis träning hos Studioaktiv24 respektive Friskis&Svettis. Resultatet är så bra att de nu erbjuds mycket förmånliga möjligheter att fortsätta träna och nya grupper kommer att starta i februari.

- I morse stod jag på ett ben hela tiden medan jag borstade tänderna. Så bra har min balans blivit, säger Herter Hansson 80 år.

Två gånger i veckan under tio veckor har de tre grupperna bjudits på träningen av kommunen. På det nya året sponsrar kommunen deras fortsatta träning. Det kommer bara att kosta medlemsavgiften på 150 kronor per år för att få ett årskort till hela Friskis&Svettis utbud. Friskis&Svettis rabatterar sina träningskort med 50 procent, och resten står kommunen för. 

För bara 95 kronor i månaden kan de välja att träna hos Studioaktiv24. Även där går Hörby kommun in med mellanskillnaden.

- Vilken kommun vi har! Vilket generöst och flott erbjudanden, säger 83-årige Tage Britzell som aldrig tidigare ägnat sig åt fysisk träning och nu ser stora förbättringar hos sig själv.

- Jag orkar och vågar mer. Jag är starkare och har mycket bättre balans. Mitt mål är att våga gå ut i skogen och plocka svamp igen, och det känns som om jag är på rätt väg.

Vi tränar för livetEn utvärdering av de tio veckorna visar att alla de 40 motionärerna är mycket nöjda med kommunens satsning.  Inte bara känner sig alla friskare och piggare, många har också träffat nya vänner och mår bra av att ha aktiviteter inbokade varje vecka.

- Jag blir alldeles varm i hjärtat när jag träffar våra duktiga 75+-are. Friskare pensionärer är en vinst för oss alla. Vi blir allt äldre och då vill vi göra de friska och aktiva åren fler. Ju längre var och en klarar sig utan vård och bistånd, desto gladare och piggare kommuninvånare och färre resurser behöver användas till vård och omsorg, säger socialchef Eva Klang Vänerklint.

  • Nya gratis träningsgrupper för den som fyllt 75 år kommer att startas i februari. Mer information kommer.

Hörby kommun delar också ut gratis broddar till alla pensionärer i Hörby kommun.

Andra aktiviteter som erbjuds för att öka folkhälsan och som inte har någon åldersgräns:

  • Promenadgruppen samlas varje fredag kl 10.00 vid IK Lågans klubbstuga, Byggmästaregatan 2. En timmes gemensam promenad och sedan fika.
  • Qigong varje fredag kl 9-10 samt anpassad qigong kl 10.15-11.30, på Aktivitetshuset, Åsgatan 2A.
  • Vänskapscafé tisdagar kl 13-15.30 i IK Lågans klubbstuga, Byggmästaregatan 2
  • Stickcafé onsdagar kl 10-12 i ABFs lokal ingång från Nya torg.
Det går bra att träna sittande på en stol
Det går bra att träna även sittande på en stol.

Dela på Facebook Tweet
Dela