2017-11-24

Träningssatsningen i radioreportage

Elsa Olsson är en av 40 Hörbybor som nappat på kommunens erbjudande om gratis träning för dem som fyllt 75 år.

- Jag tycket det är toppen! En bra satsning, säger Elsa Olsson i P1-morgons reportage i radion.

Lasse Sjöholm och Eva Klang Vänerklint är imponerade av energin i gruppenTräningssatsningen för våra äldre Hörbybor har blivit en jättesuccé och kommer att få en förlängning i vår. Antalet platser hos våra lokala träningsanläggningar Friskis&Svettis samt Studioaktiv24 fick snabbt fördubblas tidigare i höst när kommunen gick ut och erbjöd gratis träning till dem som fyllt 75.

72 intresserade dök upp på informationsmötet i kommunhuset. Under tio veckor har tre träningsgrupper träffats två gånger i veckan och fått möjlighet att träna utifrån sina egna förutsättningar.

- Så glad en blir av att se den här gruppen träna tillsammans. Så mycket glädje och energi det ger, säger socialchef Eva Klang Vänerklint.

Hälsosatsningen är så lyckad att nya erbjudanden planeras. En tanke är att erbjuda träning även på äldreboenden för dem som kanske inte kan ta sig till en träningsanläggning.

- Det handlar om att arbeta förebyggande. Den som är starkare, blir piggare och gladare och får ett bättre liv. Om man samtidigt får nya vänner är ju det ett stort plus och bra för hälsan och välbefinnandet. Vinsten för kommunen är, förutom gladare invånare, att den som har bättre hälsa klarar sig längre på egen hand och behöver mindre vård och omsorg, säger Eva Klang Vänerklint.

Hon menar att det är viktigt att kunna erbjuda gratis träning.

- Många äldre har inte mycket i pension och den som inte har någon vana att träna behöver hjälp att komma igång.

Den äldsta deltagaren i träningsgrupperna är 83 år. En del har varit aktiva tidigare, men många har aldrig tränat förut.

- Vi börjar med balans och styrka utifrån vars och ens förutsättningar, sedan kan en gå vidare och träna mer styrka. Jag är imponerad av att så många antagit utmaningen att börja träna när de närmar sig 80. Det är riktigt tufft gjort, säger Lasse Sjöholm på Studioaktiv24.

Mer information om fortsatta erbjudanden om träning för äldre kommer inom kort.

Full aktivitet när 75+-gruppen tränar

 

Full aktivitet när 75+-gruppen tränar.

 

 

Dela på Facebook Tweet
Dela