Bild 002_redigerad-1.jpg

Nu går du till ett levande museumHär ser du och gör en massa.

I våra utställningar ser, läser och upplever du mycket.

Nu tar vi en rundvandring i våra rum och utställningar:

Varför inte sätta dig ner i soffan och läsa någon av Victorias små noveller i Victorias eget rum.

Så gjorde man förr, när man ville visa sin kärlek. Ja, det var en lång historia. I Bröllopsrummet får du veta den hela.
Går ni i giftas-tankar, så är detta rum en vacker plats för vigsel. På kommunens hemsida får ni kontakt med en borgerlig vigselförrättare.

Vilka underbara textilier det finns! I Skåne var man väldigt duktig på att väva och brodera. Ett hantverk kvinnorna sysselsatte sig med under kvällarna. Färggranna textilier har vi samlat i Textilkammaren.

Så här fina kunde en man och en kvinna vara klädda på 1800-talet. Och visst hade alla sina accessoarer också. Vad och hur ser du i Röda rummet.

I Ateljén är det din tur att skapa. Här har du beskrivningar och material, men skapar också med egen fantasi. Hur roligt som helst att göra det tillsammans - gammal och ung.

Vart du går ser du gårdar. I Hörby 1839 var det så. 23 gårdar låg i byn. Och den har vi här. En modell är gjord av Hörby från denna tid. Och vem, som bodde och ägde gården ser du på förteckningen. Hur det såg ut på 1800-talet här ser du på några foton också. Allt detta i Hörby-rummet.

Passa på att se utställningarna i Stora salen. Det gäller att se upp, så man inte missar en intressant. Vi har cirka fem stycken per år.

Och så är det källaren - mycket spännande. Här är det blandad kompott. Först kommer du till Forntiden och utforskar trakten kring Hörby - Höör. Du blir en arkeolog för en stund, när du tar reda på hur man ser att det är en kvinna eller man på skelettet.

I Apoteket får du tyda latin på alla medicinlådorna, som innehåller växtdelar. Det var nog inte så lätt att blanda till från all förvaring av ingredienser man hade på varje apotek.

Sen gör vi oss hemmastadda i Skolsalen. Här är gamla skolminnen samlade jämte skolböcker, bänkar och skolfoton. En riktig rolig nostalgi-tripp.

Arrest-gång leder till, ja just: arresten. Där träffar du på Alfred. Han nöjer sig med lite, både kroppsligen och själsligen.

Att kliva in i en verkstad är häftigt. Du står i Gunnar Nilssons tunnbinderi med alla verktyg, redskap, tunnor och inredning.

Till sist måste du besöka Barnkammaren. Så kul det var! Du känner säkert igen massor av leksaker. Det finns ju varierande ålder på dessa här. Sätt dig ner och läs en saga, skriv ett minne från din barndom och en kär liten leksak. Eller så kan du bli serverad en kopp kaffe.

Som du märker är här mycket att upptäcka.

VÄLKOMMEN!

 

 

 

 

  

Kontakta oss
Hörby Museum

Vallgatan 5
242 31 Hörby

Våra öppettider

torsdag 14-18
fredag 13-16
lördag 10-13
 
ändrade tider -
se Hörby Museum

Museichef

Åsa Dahlberg-Ohlsson
telefon: 0415-37 84 25
e-post:

Expedition

Ann-Kristin Olsson
telefon: 0415-37 84 49
e-post: