museipr 171_redigerad-1.jpg

Detta kan du lita på

Våra basutställningar är stadiga.

Här hittar du små glimtar från Hörbys historia och några personers verksamhet. Hantverk blandat med kultur, utbildning och affärsverksamhet.

 

 

 

 


Med känsla för trätunbinderiet.jpg

För bara drygt femtio år sedan packade mejerierna runt Hörby sitt smör i trätunnor! Och de lokala tunnbindarnas huvudsyssla var att förse mejerierna med smördrittlar av bok. Sedan kom plasten och tog över, och man kan säga att vår tillvaro blev lite mer fyrkantig. Tunnbindarna fick, en efter en, lägga ner sin verksamhet.

Gunnar Nilsson i Gummastorp upphörde med sin verksamhet 1978 och på 90-talet skänktes hela verkstaden till museet. En förutseende och viktig gåva, för idag är tunnbindaryrket på listan över utrotningshotade yrken.

Besök vår permanenta utställning och få en inblick i ett hantverk på utdöende - ett hantverk med känsla för trä.

  

Apotheket

Ett nytt gammalt apotek.

Vem var Peter Mauritz Nordqvist? När kunde man få sin medicin? Vad är manna? Detta och mycket därtill får du reda på .
Ett gammalt apotek såg inte ut som det vi är vana vid. Arbetet var också annorlunda. Intressant att se och spännande att tänka sig. Visst fick man lita på apotekaren!

 

Barnkammaren

Ett mysigt, lekfullt rum i källaren.barnkammarena.jpg

Många olika äldre leksaker att se, minnas och berätta om. Varför inte då också dela minnen med andra? Sätt dig ner i korgstolen och skriv något minne om en kär leksak. Vill man sedan också ta det lite lugnt, tar man Min Skattkammare och läser en berättelse. Kanske kan man också bli serverad kaffe i dockservisen på bordet!

  

Victoria Benedictsson, textilier, Gästgiveriet,
gamla Hörby-by, bröllop, forntiden, skolsalen, arresten ...

Här finns mycket varierat att se och läsa om. Ta tid på dig, eller kom igen - alltid välkommen och alltid fritt inträde.