Musikalen - nu är det dags! 

Vad händer med oss människor och vår omvärld när delar av vår historia tas ifrån oss?

Vad händer med ett samhälle som är byggt på ett fåtal människors synsätt och värderingar?

Vad händer med dem som inte kan finna sin röst och sin kunskap i historieböckerna?

Föreställningen Hanna Was Here har inspirerats av Hanna Fröjds och Victoria Benedictssons livsöden. Båda levde och verkade i Hörby under 1800-talet. Hur såg deras förutsättningar ut? Och vilka motstånd mötte de under sina liv?

Monika Håkansson som skrivit boken Glöm inte Ulna filtar om Hannas Fröjds liv, museichef Åsa Dahlberg Ohlsson, dramatikern Anders Blentare och projektledare Zofia Åsenlöf har arbetat fram den delvis fiktiva berättelsen om Hanna och Victoria.
 
Kompositören, producenten och musikern Christoffer Lundquist (Brainpool) har gått in ideellt i detta projekt och skrivit musiken tillsammans med musikern, pedagogen och kapellmästaren Marike Cavetoft.

Målet har varit att de unga medverkande ska få prova på att skapa en egen föreställning och ingå i en konstnärlig process från början till slut. Våra bidragsgivare har också givit oss direktiv att lyfta kvinnors livssituation under 1800-talet.

Att skapa en föreställning från grunden är ett hårt arbete för alla inblandade och de medverkande har gått in med beundransvärt engagemang och kraft. Alla har vi stått inför utmaningar som krävt mer mod av oss än vi trodde möjligt.

Vi som är anställda i projektet tackar ödmjukast för att vi fått möjligheten att arbeta med dessa fantastiska, hårt arbetande genier.

Hanna Was Here spelas på Metropol i Hörby onsdag 30 november och torsdag 1 december, båda dagarna 18.30. Biljetter säljs för 20 kronor på biblioteket i Hörby och i kassan på Metropol före föreställningen.
 
Musikalen Hanna Was Here är en del av projektet Kjoltyg & kreativitet, är ett samarbete mellan Hörby Museum, Hörby KulturSkola och Hörby kommuns kultur-, fritids- och utbildningsförvaltning.

Med stöd av Hörby kommun, Riksantikvarieämbetet, Kultur Skåne och Kungliga Patriotiska Sällskapet.