Hyresgästens ansvar

Du som hyresgäst har rätt att kräva en bra boendemiljö. Men du har också ett ansvar. Här får du tips på hur du skapar en så bra boendemiljö som möjligt. Det handlar om allt från att se till att hålla dina ventilationsdon rena till att hjälpa till med att hålla skadedjur borta från soprummet. 

Dålig luft 

Dålig luft kan ibland förekomma i lägenheter. Det kan bero på lukt som tränger in utifrån, för låg luftomsättning eller andra orsaker. Luften i en lägenhet ska regelbundet bytas ut. Vanligtvis har du en fläkt eller kåpa i ditt kök och ett ventilationsdon i ditt badrum som suger ut luft. Frisk luft kommer in genom så kallade tilluftsdon som ofta sitter över eller under dina fönster. Din hyresvärd måste se till att ventilerna eller donen fungerar, men du som hyresgäst måste se till att de hålls öppna och rengörs ibland.

Sköt om badrummet

Det är viktigt att fuktig luft sugs ut från ditt badrum annars finns det risk att du får problem med fukt och mögel. Ventilen som suger ut luften ska vara öppen och rengjord. När du har duschat är det bra att torka av golvet och väggarna med en gummiskrapa. Blir det stopp i avloppet bör du kontakta fastighetsägaren.  

Ohyra och skadedjur

Om du upptäcker ohyra i lägenheten ska du direkt kontakta fastighetsägaren, eftersom skadedjur snabbt kan spridas. Om er fastighet har problem med fågelmatning eller om du ser råttor bör du även då kontakta fastighetsägaren.

Sophantering

Fastighetsägaren ansvarar för att ordna en plats där du ska kunna ta hand om dina sopor på ett bra sätt. Dessutom ska fastighetsägaren se till att du får tydlig information om hur soporna ska sorteras och att det finns tillräckligt många sopkärl. 

Du har ett ansvar för att sortera avfallet och se till att det hamnar på rätt ställe. Om du i ditt soprum inte har möjlighet att sortera alla olika typer av sopor kanske du behöver bege dig till en återvinningscentral eller miljöstation.

Tänk på att aldrig ställa sopor utanför soprummet då detta drar till sig skadedjur som måsar och råttor, stäng dörren till soprummet ordentligt och knyt alltid igen soppåsen. 

Om grannarna väsnas

I ett hus där det bor flera familjer/personer måste man visa hänsyn till varandra. Tänk på att inte störa dina grannar genom att till exempel spela hög musik. Om du själv blir störd av högljudda grannar eller av annat buller i huset bör du alltid försöka prata med dem som orsakar störningen. Det brukar vara den allra enklaste lösningen. Om det inte hjälper kan du kontakta fastighetsägaren eller bostadsrättsföreningen, som är skyldig att undersöka om klagomålen är befogade och i så fall agera för att se till att ljudnivån sänks.

Kontakta oss
Bygg & Miljö

Expedition
Telefontid måndag-fredag kl 10-12
Telefon: 0415-37 83 10