Ventilation och luftkvalitet

För att tillföra ren luft och föra bort den förorenade luften ventilerar vi på olika sätt våra byggnader. I hus med dålig ventilation blir föroreningar som bildas kvar inomhus. Dessutom kan luftfuktigheten bli hög. En bra grundventilation som är anpassad till den verksamhet som finns i huset, är viktigt för att innemiljön ska bli bra och sund.

Luften i en lägenhet ska regelbundet bytas ut eftersom vi människor och eventuella husdjur förbrukar syret och ger upphov till föroreningar och fukt genom andning, rökning, tvättning och matlagning.

Tecken på att ventilationen inte fungerar

  • Det uppstår imma eller fukt på insidan av fönster

  • Imman på badrumsspegeln försvinner inte inom 15 minuter efter att du duschat

  • Dålig lukt kommer in genom dina frånluftsventiler i badrum eller kök

  • Ventilen suger inte tag i en toalettpappersbit som du håller upp mot donet

Så här kan du förbättra luften i din bostad

  • Håll friskluftsventiler och vädringsfönster öppna så att luftbytet förbättras

  • Rengör ventiler i badrum och kök regelbundet

  • Vädra ofta och genom korsdrag korta stunder

  • Håll köksfönstren stängda när du lagar mat så att dina grannar inte störs av matoset. Låt istället köksdörren stå på glänt och fönster i andra rum vara öppna.

Om du bor i lägenhet så tänk på att du inte får installera en köksfläkt utan att prata med fastighetsägaren eftersom det kan försämra grannarnas ventilation.

Problem med ventilationen

Kontakta fastighetsägaren, som ansvarar för din inomhusmiljö, eller bostadsrättsföreningens styrelse. De ska även se till att kontrollera ventilationen inom bestämda intervaller. Får du ändå ingen hjälp kan du vända dig till Bygg & Miljöavdelningen i Hörby kommun som kan kräva att din fastighetsägare eller styrelse för din bostadsrättsförening gör en utredning om det behövs, och eventuellt vidtar åtgärder.

Mer information

Folkhälsomyndigheten, information om luftkvalitet (öppnas i nytt fönster)

Kontakta oss
Bygg & Miljö

Expedition
Telefontid måndag-fredag kl 10-12
Telefon: 0415-37 83 10