Vanliga frågor och svar om ditt vatten

Varför ser vattnet vitt ut när det kommer ur kranen?

Orsaken är att det finns små, små luftbubblor i dricksvattnet.
De kan bildas då vattnet tappas ur ledningen och trycket sjunker i ledningen, eller genom att luft blandas in i vattenstrålen i kranen (nya kranar har ofta försetts med luftinblandare för att vattenförbrukningen ska minska).
Om man fyller ett glas med vatten och låter det stå någon minut flyter luftblåsorna upp till ytan och vattnet blir åter klart.

Vilken hårdhetsgrad har mitt vatten? 

Hårdhetsgraden varierar beroende på var i kommunen du bor. På Mittskåne vatten (öppnas i nytt fönster) kan du läsa mer om vattens hårdhetsgrad

Varför är mitt vatten missfärgat?

Troligtvis beror det på att vattnet tillfälligt har varit avstängt. När vattnet åter flödar i ledningarna drar det med sig små järnavlagringar. Spola ur ledningarna ordentligt tills vattnet åter är klart. OBS! Glöm inte diskmaskin och tvättmaskin. Järn i tvättmaskinen kan missfärga kläder. 

Jag har fått dåligt tryck, vad ska jag göra?

Dåligt tryck kan bero på olika anledningar. Börja kontrollera om du har lika dåligt tryck i flera olika kranar i fastigheten. Gäller det dåliga trycket enbart en kran sitter där troligtvis skräp i silen, efter rengöring bör trycket vara normalt igen. Är trycket dåligt i hela fastigheten ber vi dig felanmäla detta till oss Hörby kommun. Kontakta oss på 0415-37 80 00. Vid felanmälan vill vi gärna veta om det dåliga trycket kommit gradvis och varat ett tag eller om det uppstått plötsligt.