Unik trädpromenad i Fulltofta 

Snart kan vi ta en promenad bland trädtopparna i Fulltofta.

Den spektakulära trädpromenaden vid Fulltofta Naturcentrum består av cirka 300 plankor och den som vill kan köpa sin egen planka.

Invigningen är planerad till slutet av oktober, då man kommer att kunna promenera på hängbroar bland trädkronorna, åtta meter över marken.

Trädpromenaden blir i första etappen ca 35 meter lång. Den sträcker sig över en 7-8 meter djup sänka, från ena sidan av ån till den andra. 

Då belastningen skulle bli för stor går det inte att förankra gångbron i träden. Istället har man byggt två stålkonstruktioner som ska bära upp promenaden och två större plattformar i trä.

- Vår trädpromenad blir helt unik. Något liknande finns inte någon annanstans i Sverige. Tanken är att den ska kunna användas i många sammanhang, till exempel kan man ha konserter och uppträden uppe på platåerna och låta publiken sitta nere i sänkan eller längs kanterna. Jag tror att trädpromenaden blir ett populärt och annorlunda utflyktsmål, säger Irene Nyqvist, Hörby kommuns projektledare.

Stor vikt har lagts vid tillgängligheten. Trädpromenaden blir en del av en längre promenad genom Fulltofta-skogen som till stora delar går på träspångar som underlättar för rullstolar och barnvagnar. 

Från broarna och plattformarna får man utsikt över ravinen, skogen och ängarna.

Broarna består av cirka 300 träplankor. För 400 kronor kan man köpa en planka. Då väljer man själv text till en namnskylt som skruvas fast på plankan.

Den som köper en skylt kommer att bli inbjuden till Fulltofta för en visning, före den officiella invigningen i slutet av oktober.

På skylten finns plats för 10 tecken per rad, eller 12 tecken med något mindre text.

  • Det som är intresserad av att köpa en egen, eller ge bort en, planka i trädpromenaden är välkommen att kontakta Irene Nyqvist på Hörby kommun på telefon 0415‐182 04 eller epost: irene.nyqvist@horby.se

Projekt Fulltofta Trädpromenad finansieras av Länsstyrelsen som beviljat 1,2 miljoner kronor ur sina medel för landsbygdsutveckling.

Hörby kommun är projektägare och Sparbanksstiftelsen Färs&Frosta går in med 400 000 kronor. Även Sparbanksstiftelsen Skåne stödjer projektet med 70 000 kronor.

 

 

Projektledare
Irene Nyqvist
0415-182 04
0733-31 82 04
E-post E-post