I hemmet

Det finns mycket du kan göra för att skapa goda förutsättningar för ett tryggt och brandsäkert hem. Det handlar dels om hur du kan förebygga en olycka men också om hur du gör om det ändå skulle börja brinna.

Rökning

Cigaretter som antänder kläder, möbler och annan inredning är den vanligaste kända orsaken till dödsbränder i Sverige och står för omkring en tredjedel av de dödsbränder som sker. Om du röker är det viktigt att det finns säkra rutiner. Till exempel att inte röka i sängen, soffan, fåtöljen eller i närheten av annan inredning som kan börja brinna. Tänk också på att blöta askan innan du slänger den.

Om du själv eller någon anhörig till dig röker inomhus finns det olika hjälpmedel för att förhindra en brand i kläder eller möbler. Till exempel brandförkläde och flamskyddade sängkläder.

Köksbränder

Många bostadsbränder börjar i köket. En av de vanligaste brandorsakerna är torrkokning. Fett eller oljor börjar brinna när temperaturen blir hög. Gör det till en vana att aldrig lämna något på spisen.

Andra tips är att hålla rent kring spisen och inte lägga något på spisen, som till exempel post eller annat brännbart. Ha för vana att kontrollera att spisen är avstängd innan du går hemifrån eller går och lägger dig. Du kan också installera timer till spis och andra apparater i köket såsom kaffekokare. Timern bryter strömmen efter en viss tid och minskar risken för brand.

Levande ljus

Levande ljus är mysigt men inte helt ofarligt. Grundregeln är att aldrig lämna ett rum med levande ljus. Se till att dina ljusstakar står stadigt och är av obrännbart material. Undvik dekorationer eller ljusmanschetter som kan ta eld. Låt tända ljus stå på säkert avstånd från gardiner eller annan inredning.

Elektronik

Det är inte ovanligt att våra vanliga hushållsmaskiner eller vitvaror som tvätt- och diskmaskin, torktumlare, kyl och frys brinner. Våra tips är att kontrollera elutrustningen i ditt hem. Se till att kontakter inte glappar och att sladdar inte är i kläm. Använd timer eller dra ur kontakten när du använt kaffekokare, brödrost eller andra hushållsapparater. Ladda inte elektronisk utrustning i sängar, fåtöljer eller soffor.

Eldstäder

Braskaminer har på senare år blivit allt populärare för att skapa trivsel hemma. Rätt installerad, rätt eldad och rätt skött har du en säker källa till värme. Det finns fyra viktiga saker att tänka på när det gäller eldstäder: Köp rätt produkt för rätt ändamål, installera rätt, elda rätt, sota regelbundet och ta hand om askan.

Minska risken för brand i trapphus

Förvara inte brännbart material som till exempel möbler, tidningspapper eller annat skräp i trapphuset, källaren eller andra liknande utrymmen. Se till att dörrarna till vind, källare och garage alltid hålls låsta.
Om det skulle börja brinna - gå aldrig ut i ett rökfyllt trapphus! Du är trygg i din bostad tills hjälpen kommit fram.

Bli varnad tidigt och se till att du kan höra brandvarnarna

Vi rekommenderar att det finns fungerande brandvarnare på samtliga våningsplan samt en brandvarnare i varje rum där personer sover. Testa dina brandvarnare en gång i månaden genom att trycka på knappen.
För dig med nedsatt syn eller hörsel finns även brandvarnare kopplade till trygghetslarm som larmar larmcentralen. Samt brandvarnare kopplade till blixtljus eller vibrationsplatta som du lägger under kudden eller madrassen.

Försök att släcka en mindre brand

Vi rekommenderar också att du har en handbrandsläckare och en brandfilt hemma för att själv kunna släcka mindre bränder. Då begränsar du också skadorna i ditt hem och kan förhindra att branden sprider sig och framför allt att någon kommer till skada. Men tänk på att inte riskera din egen säkerhet och hälsa.
 
En pulversläckare på minst 6 kg fungerar för hemmet, villan eller fritidshuset.
Brandfilten bör vara 120 x 180 cm. Den fungerar bra till att släcka bränder som uppstår på plana ytor. En brandfilt är också ett bra redskap till att släcka bränder på spisen som uppstår i en kastrull eller stekpanna.

Viktigt att veta om du behöver utrymma

1. Rädda
Det allra viktigaste är att rädda dig själv och andra som är i fara. Den säkraste utrymningen sker krypandes på golvet eftersom den giftiga brandröken stiger uppåt. Stäng alla dörrar på vägen ut för att förhindra att branden och röken sprider sig.
 
2. Varna
Varna andra i närheten, så att även de kan sätta sig i säkerhet.  
 
3. Larma
Larma räddningstjänsten genom att ringa SOS på telefonnummer 112.
 
4. Släck
Om det rör sig om en brand, och när allt ovan är gjort kan du själv försöka släcka elden. Dock är det mycket viktigt att du gör det på ett säkert sätt och ser till att inte riskerar din egen hälsa.

Om det brinner eller är rök i trapphuset

Gå aldrig ut i ett rökfyllt trapphus, det kan räcka med några andetag av den livsfarliga röken för att du ska bli medvetslös. Stanna kvar i bostaden, ring SOS på 112 och invänta hjälp. Om det kommer in rök genom dörrspringor eller ventilation, täta med blöta handdukar eller med tejp. Lägenheter är normalt byggda för att stå emot brand i ca 60 minuter och är därför en säker plats. Behöver du evakueras gör vi på räddningstjänsten det.