På fritiden

Elda i det fria

Väderförhållanden och omgivning kan hastigt påverka och förändra eldens beteende. Därför ska du alltid vara försiktig när du eldar. Räddningstjänsten utfärdar under vissa väderförhållanden eldningsförbud. Se alltid till att du kan släcka elden när du eldar hemma på tomten eller ute i naturen.

Bada säkert

Bada alltid tillsammans med någon. Ha koll på var livboj och räddningsutrustning finns. Undvik att hoppa eller dyka i okända vatten. Lämna aldrig små barn utan uppsikt när de leker i eller vid vatten. Barn kan drunkna även i små mängder vatten till exempel barnpool, tunnor med regnvatten eller trädgårdsdammar.

Båtvett

Använd alltid flytväst. Om du trillar i vattnet eller båten kantrar men flyter, stanna kvar vid den - du är säkrare där än om du simmar mot land. Se till att det finns öskar, ankare, livlina, extra åra eller paddel i båten. Ha mobiltelefonen laddad och nära tillhands, håll den torr. Tänk på att även små mängder alkohol ökar risken för en olycka.

Drunkningsolycka

Om du upptäcker någon som håller på att drunkna. Larma 112 och se om det finns någon räddningsutrustning du kan använda för att hjälpa. Ropa på hjälp och påkalla uppmärksamhet. Försök att nå den drabbade utan att du själv utsätter dig för risker. Ha alltid något mellan dig och den nödställde – använd den så kallade "förlängda armen".

Gilla säkert

Oavsett om du använder gasolgrill, kolgrill, eller engångsgrill, se till att grillen står på en plan yta och att det inte är något som kan börja brinna i närheten. Var uppmärksam på vindförhållanden och eventuella eldningsförbud. Om du använder kol eller engångsgrill, ha med dig vatten till släckning, släck kvarvarande glöd och aska och låt grillen svalna utomhus på en säker plats.

Levande ljus

Grundregeln är att aldrig lämna ett rum med levande ljus. Se till att dina ljusstakar står stadigt och är av obrännbart material. Undvik dekorationer eller ljusmanschetter som kan ta eld. Låt tända ljus stå på säkert avstånd från gardiner eller annan inredning.

En torr julgran kan brinna upp på några sekunder om den kommer i kontakt med till exempel en ljuslåga eller ett tomtebloss. Se därför till att aldrig ha levande ljus eller tomtebloss i närheten av granen.

Eldstäder

Braskaminer har på senare år blivit allt populärare för att skapa trivsel hemma. Rätt installerad, rätt eldad och rätt skött har du en säker källa till värme. Det finns fyra viktiga saker att tänka på när det gäller eldstäder: Köp rätt produkt för rätt ändamål, installera rätt, elda rätt, sota regelbundet och ta hand om askan.

Mörker

Använd reflexer – även i stan. Gatubelysningen gör att du ser, men innebär att du inte syns.

Halka och is

Tänk på att köra, gå och cykla försiktigt. Avfarter och småvägar kan vara extra hala. Om du är ute på isen, lär dig känna igen isens svaga punkter och ha med dig rätt utrustning.

Vinterrusta bilen

Vinterrusta bilen med reflexväst, isskrapa, snöskyffel, startkablar och extra varningstriangel. Det är också bra att ha filtar och första hjälpen väska.