Goda råd i köket

Matvaror blir lätt dåliga när det är varmt och fuktigt. De bästa knepen för att hålla mat fräsch är kyla och bra hygien. Lita på dina sinnen eftersom du då inte behöver slänga mat i onödan. 

Inköp

• Det kan bli mycket varmt i bilen under varma sommardagar. Ta gärna med en kylväska med frysta kylklampar eller en kylväska med kylaggregat som kopplas till ett uttag i bilen.

• Se till att kylvaror genast kommer in i kylskåpet. Hållbarhetstiden kan förkortas betydligt om maten står framme i rumstemperatur.

Upphettning

• Värm maten ordentligt, minst till 70°C. Använd termometer om det går. Se upp med mikrovågsugnen. Den värmer ofta ojämnt. Rör om eller låt rätten stå några minuter så att värmen fördelar sig jämt.

• Genomstek alltid fågel, griskött och färs.

• Ska maten hållas varm, så gör det vid lägst 60°C.

Kylförvaring

• Kyl snabbt ned tillagad mat som inte ska ätas med det samma.

• Ställ snabbt in kylvaror i kylskåpet. +4°C är en bra temperatur.

• Med en termometer kan du se var i kylskåpet det är kallast. Placera de känsligaste livsmedlen där. Känsliga livsmedel är till exempel rå köttfärs och färsk fisk.

• Ta inte fram mer till måltiden än vad du tror ska gå åt. Livsmedel som tas ut och in i kylskåpet får kortare hållbarhetstid.

Hygien

• Håll isär rå och tillagad mat.

• Tvätta alltid händerna innan du börjar laga mat, mellan olika råvaror och efter toalettbesök.

• Använd flera olika skärbrädor, till exempel en för kött, en för grönsaker och en för bröd.

• Använd alltid rena redskap. Diska knivar och skärbrädor ofta. Håll rent på arbetsbänken.

• Se upp med trasan. Den kan krylla av bakterier. Byt trasan ofta. Tvätta den i maskin i 60°C. Använd trasan bara på köksbänken och spisen, aldrig på skärbrädor eller på golvet.

• Inga husdjur på diskbänk eller köksbord. Använd särskilda matskålar till djuren.

• Laga aldrig mat åt andra när du är sjuk.

Kontakta oss
Bygg & Miljö

Expedition
Telefontid måndag-fredag kl 10-12
Telefon: 0415-37 83 10

Livsmedelsinspektör

Christoffer Höstgren
Telefon: 0415-37 82 67