Grilla säkert 

För att grilla säkert och undvika matförgiftning finns några saker som är särskilt viktigt att tänka på. Bland annat handlar det om kylförvaring, marinering, handtvätt och hantering.

Kylförvaring

Det är viktigt att hålla livsmedel som kött och fisk kallt fram till grillning, det gäller även vid inköp av om det är varmt ute. Använd kylväska med några kylklampar i. Använder du livsmedel som är frusna se till att det är riktigt upptinat innan grillningen påbörjas. Bäst är att tina i kylskåp ett dygn innan det ska grillas. Upptining i mikrovågsugn görs direkt innan livsmedlet ska grillas.

Marinering

Marineras köttet före grillning så använd inte rester från marineringen efter grillningen. Bakterier från det råa livsmedlet finns kvar i marineringen och kan tillväxa och ge matförgiftning. Om du vill använda marinad efteråt ta undan innan du börjar marineringen.

Handtvätt

Innan du börjar hanteringen och med grillning av råa livsmedel tvätta händerna noggrant med tvål och vatten. Tvätta också händerna direkt efter du är klar med grillningen. Även mellan hanteringar av olika livsmedel.

Hantering

Se till att kyckling, hamburgare (kött som är malt) och rå korv blir genomstekt och använd inte samma fat och redskap till det färdiggrillade som du använt till det råa.

Eventuella rester ska snabbt in i kylen. Rester som varit ute i (rums) värmen mer än två timmar bör slängas.

Kontakta oss
Bygg & Miljö

Expedition
Telefontid måndag-fredag kl 10-12
Telefon: 0415-37 83 10

Livsmedelsinspektör

Christoffer Höstgren
Telefon: 0415- 37 82 67