Matförgiftning

Den vanligaste orsaken till matförgiftning är att man har ätit mat som har blivit dålig på något sätt. Det kan bero på att man har tagit hand maten om på fel sätt. Vissa livsmedel är känsligare än andra, till exempel fisk, skaldjur och malet kött.

Misstänker du att du har blivit matförgiftad?

En snabb kontakt med läkare för eventuell provtagning kan hindra att andra blir sjuka. Kontakta snabbt Bygg & Miljö om du/ni tror er ha blivit matförgiftad då du/ni ätit på någon restaurang eller annat matställe i Hörby kommun.

Vad är en matförgiftning?

Matförgiftning innebär besvär med magen eller tarmarna. Besvären kan bero på att man har ätit något olämpligt. Det märks att man är matförgiftad genom att får diarré, kräkningar och/eller magont.

Vad kan orsaka matförgiftningar?

• Otillräcklig upphettning

• Felaktig avsvalning

• Dålig kylförvaring

• Varmhållning vid för låg temperatur

• Slarv med handtvätt

Några orsaker till matförgiftningar

Bacillus cereus

Bacillus cereus finns i två olika typer. De förekommer främst i jord och damm. Typ 1 finns i kött och grönsaker och pulverprodukter som vaniljsås och potatismos. Denna känns igen av magsmärtor och diarréer som varar upp till ett dygn med insjuknande efter 8-16 timmar. Typ 2 är associerad med risrätter. Här är det kräkningar som dominerar men även diarréer förekommer och är över inom 6-24 timmar. Orsaken till matförgiftningen är för långsam nedkylning av mat som inte ska ätas omedelbart.

Förebygg genom snabb nedkylning och tillräcklig uppvärmning och korrekt kylförvaring. Tänk på att vissa kakor har vaniljkräm som wienerbröd och vaniljhjärtan.

Campylobacter

Campylobacter är en infektion som sprids från djur till människor. Flugor, fjäderfä, svin, nötkreatur, får, vatten, hund och katt kan orsaka infektion. Orsaken till matförgiftning kan vara otillräckligt värmebehandlade råa livsmedel. Korskontamination sker genom att använda samma redskap, skärbräda för t ex sallader och rått kött t ex kyckling. Diska köksredskap och skärbräda noga mellan de olika användningarna av livsmedel. Förebygg genom att upphetta livsmedlet ordentligt. Undvik opastöriserad mjölk.

Campylobakter kan ge kortvariga diarréer till allvarliga tarminfektioner (ibland blodtillblandade), med kramper som kan hålla i sig i flera veckor. Ledbesvär kan vara en följdsjukdom.

Salmonella

Fjäderfä, ägg, opastöriserad mjölk, peppar och groddar är vanliga smittkällor. Orsak till matförgiftning är bland annat förorenade otillräckligt upphettade livsmedel. Förebygg genom att upphetta maten ordentligt. Efterkrydda inte maten. Groddar ska kylförvaras och konsumeras kort tid efter framställningen. Undvik opastöriserad mjölk.

Insjuknandet kan ske inom ett ½ dygn och då med illamående, kräkningar, magkramper, diarréer, feber och huvudvärk. Normalt så tillfrisknar man inom några dygn. Följdsjukdomar i form av artrit och Reiters syndrom kan ibland följa efter några veckor (infektion ibland annat slemhinnorna i mag- tarmkanalen, ledkomplikationer efter bakterieinfektion).

Staphylococcus aureus

Staphylococcus aureus finns naturligt på huden i öronen och näsan. Orsak till matförgiftning är oftast livsmedel som förorenats av smutsiga händer. Giftet som bildas av stafylokockerna tål upphettning, varför kokning eller stekning inte gör förorenade livsmedel ätliga.

Förebygg genom att ha en noggrann handhygien och korrekt kylförvaring. Hantera inte mat om du har det minsta lilla sår på händerna utan att i så fall skydda dig med t ex handskar. När man drabbas av stafylokocker får man svåra smärtor, häftiga kräkningar och diarréer uppstår. Insjuknandet är snabbt, från ½ - 9 timmar. Normalt sker tillfrisknandet inom 3 dygn.

EHEC

Ehec är en vanlig infektiös orsak till blodig diarré. Sjukdomen är spridd över hela världen och flera stora utbrott har rapporterats. Sjukdomen överförs mellan djur och människa. Framförallt är det nötkreatur som sprider ehec till människor genom det gödsel som blir hos djuren. Förorenat vatten, opastöriserad mjölk, opastöriserad äppelcider, yoghurt, sallad, salami, medvurst, rostbiff och hamburgare kan även vara smittbärare. Man kan vara bärare av ehec utan att ha symtom.

Sjukdomen har främst associerats till en blödande tjocktarmsinflammation (hemorragisk kolit). I sjukdomsbilden kan dock ingå såväl oblodiga som blodiga diarréer, sönderfall av de röda blodkropparna och njursvikt (hemolytiskt uremiskt syndrom, hus), andra koagulations- och blödningsrubbningar samt neurologiska symtom. Varianter av ehec-bakterien kan ge olika symtom samt även drabba andra åldersgrupper.

Ofta börjar sjukdomen med magkramper och diarré, men sällan feber. Illamående och kräkningar kan förekomma. Framför allt barn under fem år skadas med njursvikt som följd och kräver ofta intensivvårdsbehandling och dialys. Man bör tvätta händerna efter kontakt med nötkreatur.

Mer information

Kontakta oss
Bygg & Miljö

Expedition
Telefontid måndag-fredag kl 10-12
Telefon: 0415-37 83 10

Livsmedelsinspektör

Christoffer Höstgren
Telefon: 0415- 37 82 67