Blockflöjt

Blockflöjt är ett träblåsinstrument som finns i flera olika storlekar och former. Den man brukar börjar spela och den som användes som nybörjarinstrument är sopranblockflöjten. Sen följer samma namn som stämmor i en kör, altblockflöjt, Blockflöjt.jpgtenorblockflöjt och basblockflöjt. Det är de vanligaste.

Blockflöjtens första storhetstid var under renässansen på 1400-talet. Men liknande flöjter (så kallade spaltflöjter) har funnits sedan faraonernas tid i Egypten! 

Den andra storhetstiden var under barocken (1600-talet) och nu efter 1900-talets tro att det endast är ett nybörjarinstrument är vi inne i blockflöjtens tredje storhetstid!

 
Undervisning
Om du väljer att börja på blockflöjt kommer du att få vara med om en resa in i musikens värld. Lära dig tolka notbilden, spela tillsammans med andra, både i blockflöjtsensembler men också med andra instrument på Kulturskolan. Lära dig spela på gehör, alltså när man lär sig musik via örat istället för med noter.
 
Lärare
Jag som undervisar i Blockflöjt heter Mattias Lundgren. Jag har gått på Malmö Musikhögskola med inriktning folkmusik. Jag har spelat blockflöjt sedan jag var nio år, och spelar gärna folk- och världsmusik. Men också barockmusik ligger mig varmt om hjärtat.
 

Ämnesinformatin

  • Undervisningen i blockflöjt sker på måndagar och fredagar i Kulturskolans lokaler eller ute på skolor runt om i kommunen.
  • Kostnad 730 kr/termin
  • Vid frågor mejla mattias.lundgren@horby.se