​Piano

Pianot är ett musikinstrument tillhörande kategorin tangentinstrument som uppfanns i början av 1700-talet. Pianot har strängar som anslås med filtklädda små klubbor när man trycker på tangenterna. Vid mitten av 1800-talet fick pianot den konstruktion den har idag. Dessutom kom det till pedaler som används för att förändra ljudet.

Till de stora konsertsalarna skapades en större variant med liggande strängar som skulle ha ett större och starkare ljud. Detta instrument heter flygel och spelas på samma sätt som ett piano.

Nuförtiden finns det digitala pianon som är helt elektriska och har full pianoklaviatur. Det digitala pianot efterliknar pianots ljud och har liknande spelkänsla i tangenternas tyngd. 

Undervisning

När du väljer att spela piano får du bland annat lära dig handteknik, notläsning och koordinationsförmåga. Som elev lär du dig musikens språk:
  • •Spela melodier på gehör och efter noter.
  • •Träna rytm och puls.
  • •Bekanta dig med olika musikstilar.
  • •Möjlighet att uppträda på konserter inför publik.
Lärare

Vi är två pianolärare som undervisar i ämnet piano på KulturSkolan. Vi älskar att lära barn att spela piano och vill, med vår erfarenhet, ge barnen glädje, inspiration och en djupare förståelse för musik.

 

Margarita Gezin
Jag är utbildad pianolärare vid musikhögskolan i Moskva. Jag började spela piano när jag var 7 år gammal och gick därefter pianoutbildning i 17 år. Sedan dess har jag arbetat med musik på ett antal skolor, frilansat med olika sångare och ackompanjerat en rad olika instrument. Sammanlagt har jag undervisat piano i 40 år, och älskar att arbeta med barn där jag hänger med och ser deras utveckling från vecka till vecka, under åren.
 
Anneli Wallenberg
Jag är utbildad pianolärare vid musikhögskolan i Malmö som musiklärare med huvudämne piano. Jag började spela vid 6 års ålder och utbildade mig därefter som pianolärare för att arbeta med barn. Förutom att undervisa tycker jag om att ackompanjera och uppträda själv.

 

 

Ämnesinformation