Träblås

Saxofon och klarinett Klarinett.jpg

Dessa två instrument har liknande blåsteknik och munstycke,  ett så kallat anknäbbsmunstycke med rörblad. De ingår i gruppen träblåsinstrument tillsammans med flöjt, oboe, engelskt horn, fagott med flera. Fingrarna använder du också på liknande sätt. Från att täcka samtliga hål eller klaffar för att få en låg ton, till att få en högre genom att lyfta ett eller flera fingrar på olika sätt. Saxofon.jpg

Klarinetten är ett fantastiskt instrument i klassisk musik men också i jazz, folk och worldmusic. Detsamma gäller saxofonen men den är mer välrepresenterad i jazz, rock, soul och populärmusik med mera. Saxofonen är yngst av de båda och finns liksom klarinetten i flera storlekar. Dess uppfinnare Adolphe Sax (f. 1814 i Belgien) var flöjtist och klarinettist. Han fortsatte sin fars (Charles) arbete som instrumentmakare och 1838 lyckades han konstruera en basklarinett som fungerade väl. Basklarinetten liknar väldigt mycket saxofonen till utseende och den uppfann Adolphe på 40- talet.

Clarineo - ett nybörjarinstrument

Clarineon lämpar sig för dem som ännu inte fått så stora fingrar och händer att de kan nå eller täcka alla klaffar och hål så det blir lufttätt. Den väger mindre och är lättare att hålla då den är tillverkad i plast. Instrumentet är närmast identiskt med den riktiga klarinetten och efter första spelåret går vi över till klarinett. Då brukar händer och fingrar ha vuxit till sig och du har redan hunnit få förkunskaper om klarinetten från året med clarineo.
 
Undervisning
När du börjar spela clarineo kan du räkna med att vi går över till klarinett efter ett spelår. Kolla gärna med kompisar om ni vill börja tillsammans i grupp.
När du spelar klarinett eller saxofon kan du få spela tillsammans med andra elever i skolans olika band och orkestrar. Att delta i dessa ingår i kursavgiften.
Jag brukar i samråd med elev och föräldrar bestämma vilken studietakt som vid varje givet tillfälle känns rimligt. Det är en frivillig verksamhet och det ska kännas lustfyllt att komma till KulturSkolan och spela.
 
Lärare
Jag som undervisar i träblås heter Mattias Carlson och har arbetat på Hörby KulturSkola sedan 2012. Jag är från Norrköping och bor i Malmö, där jag också gick på musikhögskolan -92 till -96. Jag började spela altsax i kommunala musikskolan i Norrköping 1982 för en fantastisk musiker och lärare som heter José Ricciardelli. Då hade jag redan spelat trummor i flera år och tagit lektioner i blockflöjt i ett år. Blockflöjtslektionerna gjorde att jag redan kunde lira en hel del sax direkt på första lektionen.
 
Utöver samtliga saxofoner, klarinetter och tvärflöjt, spelar jag också brukspiano/keyboard, munspel, oboe, trumpet, kontrabas, elbas, trummor etc. När jag inte undervisar i Hörby frilansar jag som musiker.
 
Ämnesinformation
  • På KulturSkolan har vi ett begränsat antal instrument för uthyrning för 395 kr/ termin.
  • Undervisningen sker på måndagar eller tisdagar på KulturSkolan eller i skolor runt om i kommunen.
  • Kostnad 730 kr/termin.
  • I avgiften ingår också ensemble
  • Vid frågor mejla  mattias.carlson@horby.se