Tvärflöjt

Flöjter har funnits i alla tider i alla länder och är troligtvis världens äldsta instrument! Man har bland annat hittat flöjter gjorda av elfenben från mammut som är 43 000 år gamla.

Den moderna tvärflöjten som vi känner till i dag har utvecklats i Europa under de senaste 800 åren. Liksom blockflöjten var tvärflöjten till en början helt gjord i trä med öppna hål för fingrarna. Därför räknas den fortfarande till gruppen träblåsinstrument, även om den numera vanligtvis tillverkas av metall ‐ och det finns dyrare flöjter av både silver, guld och platina. I tvärflöjtsfamiljen ingår, förutom den "vanliga" flöjten, även piccolaflöjt, altflöjt och basflöjt. Dessa kan du också få prova på KulturSkolan.

UndervisningTvärflöjt.jpg

Du som väljer att spela tvärflöjt får också, förutom dina schemalagda individuella lektioner, ett par gånger per termin inbjudan att spela tillsammans med andra på KulturSkolan. Så småningom kan du även få börja spela blåsorkester.Ju längre du har spelat och ju mer du kan, desto fler blir tillfällena till samspel. Alla former av orkester och ensemble ingår i din kursavgift.
.
Lärare

Jag som undervisar i tvärflöjt heter Annika Carlsson Papaspiropoulos. Jag började spela tvärflöjt som 10‐åring i hemstaden Sölvesborg. Efter musikstudier på folkhögskola utbildade jag mig till tvärflöjtspedagog vid musikhögskolan i Örebro, där jag också har studerat och undervisat enligt Suzukipedagogiken. Jag började undervisa redan under min utbildningstid och det är fortfarande lika spännande att möta nya elever.

Tillsammans med min kollega Maria Kinéll har jag utarbetat eget nybörjarmaterial; Min tvärflöjtsbok, som finns på Notfabrikens förlag.

Om Du vill lyssna på olika flöjter kan Du göra det genom att följa länken till Stockholms Konserthus http://www.konserthuset.se/play/orketsterns-instrument-flojterna/

Ämnesinformation

  • På Hörby KulturSkola kan du börja spela tvärflöjt från årskurs 1.
  • Undervisningen sker i huvudsak dagtid måndag‐onsdag och kan ske på alla skolor i kommunen.
  • På onsdagskvällar sker ensemblespel samt lektioner för gymnasieelever (samt elever på de skolor jag inte åker ut till) i KulturSkolans lokaler i Hörby.
  • Föräldrar är alltid välkomna på mina flöjtlektioner. Du som förälder är en viktig medspelare!
  • Läs mer om KulturSkolans tvärflöjtsundervisning på www.flauto.se
  • Kostnad 730 kr/termin.
  • Vid frågor mejla annika.papaspiropoulos@horby.se