​Kost

Maten på Loket är vällagad, näringsrik och god. Alla måltider tillagas i förskolans eget kök, där kokerskan följer matsedeln som är framtagen av kommunens kostenhet. Råvarorna som används är av god kvalitet, och vi tillagar det mesta från grunden på delvis närproducerade produkter.

För att värna om miljön arbetar vi aktivt med att minska matsvinnet. Vi använder ekologiska produkter i den mån det går, och väljer råvaror efter säsong. Köttet vi använder kommer från Strömbecks gårdsslakteri. Vi använder svensk fågel, och fisken är MSC-märkt. Frukt, grönsaker, ägg och mejeriprodukter är oftast ekologiska och Fairtrade-märkta.
mat.jpg
Förskolans kokerska har som rutin att röra sig ute bland barn och personal efter varje måltid för att få direkt återkoppling på maten. På Lingonet använder sig barnen av symboler, som de väljer ut efter hur de tyckte att maten smakade, efter varje lunch.

Varje dag serveras det frukostbuffé under en timmes tid för barnen på Blåbäret och Lingonet. Då väljer barnen själva vilken tid de vill äta. Kanske vill man hinna leka en stund före frukost.

Barnen får frukt vid totalt tre tillfällen under dagen, och till lunchen finns det flera variationer på grönsaker. Pedagogerna äter tillsammans med barnen som förebilder för hälsosamma matvanor, och lägger stor vikt vid att skapa matsituationer som erbjuder lugn och ro, samtal och gemenskap.