Fyrverkerier

Fyrverkerier kan vara vackra och festliga och många människor använder dem för att fira. Men de kan också vara farliga och många känner inte till vilken kraft en fyrverkeripjäs innehåller. Därför finns det regler för hur fyrverkeripjäser får användas.

Varje år skadas runt 100 personer så allvarligt av fyrverkerier att de måste söka läkarvård. Det vanligaste är att bränna eller skära sig och olycksrisken ökar betydligt hos människor som är onyktra när de hanterar fyrverkerierna.

Bara på nyårsnatten

Fyrverkerier får skjutas upp mellan klockan 18 på nyårsafton och klockan 02 på nyårsdagen. All annan tid måste du ansöka om tillstånd hos polisen. Nyårsnatten är enda undantaget. Tänk på att visa hänsyn mot människor och djur när du hanterar fyrverkerierna och att det finns människor som inte tycker om fyrverkerier – även på nyårsafton.

Att hantera fyrverkerier

När du hanterar fyrverkerier ska du vara över 18 år, nykter och följa bruksanvisningen.

Reglerna finns till för att färre ska skada sig till följd av fyrverkerier och för att det ska vara säkert för människor att vistas ute, även på nyårsnatten. Om du bryter mot reglerna kan det leda till böter och att du blir fråntagen fyrverkerierna.

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Här kan du lämna synpunkter på sidans information. Tack för att du hjälper oss att göra webbplatsen bättre!

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of horby.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.