Fukt och mögel

Fukt i bostaden kan leda till att det bildas mögel. Mögel kan se ut på olika sätt och ha olika färger. Angrepp från mögel kan göra att det luktar konstigt i din bostad och kan vara skadligt för din hälsa.

Fukt- eller mögelproblem inomhus kan ha flera orsaker. Fel kan ha uppstått när huset byggdes eller i efterhand, exempelvis genom sprickor i fasaden eller läckage i ledningar. Tecken på fuktskador kan vara fuktfläckar, missfärgningar, färg som lossnar eller bubblor i tapeter eller golvmattor. Ibland kan man känna lukten av mögel fast det inte syns och ibland luktar det ingenting.

Fuktproblem i byggnader kan påverka din hälsa. Det rör sig framför allt om luftvägssymtom som luftvägsinfektion, hosta, väsande andning och astmatiska besvär. Även snuva, irritation i näsa och ögon och generella besvär som trötthet och huvudvärk kan förekomma. Mögelsporer kan orsaka allergiska reaktioner hos känsliga personer.

Att förebygga fukt och mögel

Det finns flera saker du själv kan göra för att förebygga fukt- och mögelskador i din bostad.

  • Håll koll så att kranar och vattenledningar inte läcker.
  • Håll rent under badkaret.
  • Rengör golvbrunnar regelbundet.
  • Använd duschdraperi och torka upp vatten på golv och väggar när du har duschat eller badat.
  • Om det finns en fläkt i badrummet, sätt på den när du eller någon annan duschar och badar, och låt den vara på en stund efteråt. Om det finns ett fönster, öppna gärna och vädra efter dusch och bad.
  • Häng inte upp mycket tvätt i badrummet.
  • Kontrollera att ventilationen funkar. Ett enkelt test är att se om ventilen suger tag i en bit toalettpapper som du håller upp.
  • Undvik att borra hål i väggar i badrummet, särskilt i närheten av duschen.
  • Kontakta hyresvärden innan du installerar en tvättmaskin, torktumlare eller diskmaskin.

Ansvar

Det är fastighetsägarens ansvar att utreda och åtgärda problem med fukt eller mögel. Om du upplever problem och bor i hyreshus så ska du vända dig till din hyresvärd. Bor du i bostadsrätt så prata med föreningens styrelse. Du som bor i småhus kan vända dig till ditt försäkringsbolag eller en konsult.

Om du inte får hjälp fastän du kontaktat hyresvärden, styrelsen eller försäkringsbolaget, kan du vända dig till kommunen.

Fick du hjälp av informationen på sidan?