Kunskapsprov

Du som ansöker om serveringstillstånd måste ha kunskaper om alkohollagen. För att visa att du har det måste du klara ett kunskapsprov.

När din ansökan har kommit in bestämmer du och din handläggare tid för provet. Om du inte kan komma på din provtid måste du meddela detta, annars tar vi ut en avgift.

Den som ska göra provet, ska för bolagets räkning kunna teckna firma, det vill säga föra bolagets talan gentemot myndigheter eller banker och ha befogenhet att skriva under bindande avtal. Det är vi på Bygg och miljö som bedömer vilka som anses vara personer med betydande inflytande och vilka som behöver göra provet.

Så går provet till

Kunskapsprovet görs hos oss på kommunhuset. För att göra provet måste du visa en godkänd legitimation och inga hjälpmedel får användas. Du gör provet på en dator genom att fylla i dina svar i ett formulär. Du har högst 90 minuter på dig. Vid särskilda skäl kan du begära att få göra provet muntligt, till exempel tillsammans med en tolk. Vid provet tillhandahåller vi med ett svenskt lexikon.

Att förbereda sig

Innan du gör provet rekommenderar vi att du har läst följande:

Du kan hoppa över kapitlen om teknisk sprit. Det kommer inga frågor om teknisk sprit på kunskapsprovet.

Läs mer om kunskapsprovet på Folkhälsomyndighetens webbplats: Kunskapsprov

Du kan också gå en kurs för att förbereda dig inför provet. Kommunen anordnar ingen sådan kurs, men det finns många förberedande kurser att anmäla sig till på nätet. Det finns även utbildningar i ansvarsfull alkoholservering (AAS). De riktar sig till personal inom restaurang- och krogbranschen för att förebygga alkoholrelaterat våld och skador på deras arbetsplatser.

Resultat

Du får ditt resultat efter provet. Om du blir godkänd får du ett intyg som ett bevis på dina kunskaper om alkohollagen. Intyget gäller i tre år från provdatumet.

Om du inte klarar provet efter tre försök måste du lämna in en ny ansökan om serveringstillstånd och betala en ny avgift.

Fick du hjälp av informationen på sidan?