Pierres kämpaglöd ledde till anställning

– När det kändes kämpigt och jag tänkte ge upp, så tittade jag på min lista över vad jag behövde klara av för att uppnå mitt mål att få en anställning. Då fick jag ny energi, säger Pierre Larsson som sedan 1 februari i år har anställning på kommunen.

Det hela började när kommunhuset precis hade renoverats. Det var i september 2011. Pierre och tre andra personer inom LSS, fick praktikplats på kommunhuset. De hade en handledare som stöd hela tiden.

Började i liten skala

När Pierre började med sin praktik var det begränsade uppgifter han fick. Han hämtade post i receptionen och såg till att dela ut den. Efter ett halvår utökades hans uppgifter till att också innefatta sortering och utdelning av posten. Han samarbetade med vaktmästaren Jonas Larsson, på kommunhuset.

Hur kändes det att få allt mer uppgifter?

– I början var det lite nervöst, jag var rädd för att göra fel eftersom jag är väldigt noggrann, berättar Pierre.

Det tog lite tid, men ju fler uppgifter han fick med lagom tid emellan, desto säkrare kände han sig.

Diana Andersson som är stödassistent understryker att Pierre är både noggrann och seriös och att det gjorde att han klarade mer efter hand och därför växte också hans självförtroende.

Från praktik till jobb

Nu är alltså Pierre anställd av kommunen. Det var en lång process att gå från praktikplats med sjukersättning enligt LSS till anställning och det fanns tillfällen då Pierre tänkte ge upp. Men han kämpade på och till slut nådde han målet.

Att det gick vägen beror till viss del på att Hörby kommun tolkar socialtjänstlagen på så sätt att en person kan få behålla sin sjukersättning enligt LSS på 25 procent och samtidigt vara anställd till 75 procent. I många andra kommuner fungerar det inte så, då gäller antingen arbete eller sjukersättning, inte både och.

Men det krävde också mycket av Pierre. Han var medveten om att vissa krav ställs för att få en anställning. Exempelvis måste en arbetstagare hålla tider, sköta sina arbetsuppgifter och hålla sig till de regler som gäller som anställd.

Det var den listan som Pierre hade för ögonen när han satte upp sina delmål för att nå målet anställning. Han ville inte ge upp, utan hittade nya strategier för att kämpa sig igenom motgångar.

Vad tänkte du när anställningen gick igenom?

– Att det var en seger och att jag hade lyckats. Att hårt arbete lönar sig, säger Pierre och ler ett strålande leende.

Diana är nöjd och glad för Pierres skull.

– Du har kämpat hårt och väl. Du fixade det och det har varit mycket intressant att vara med på din resa, säger hon.

Annelie Folkesson som är arbetskonsulent inom LSS-verksamheten understryker att alla parter Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och Hörby kommun, har varit mycket positiva och välvilliga.

Vad tycker du om att jobba på kommunhuset?

– Det är roligt och jag tycker om att det är socialt eftersom jag träffar många glada människor, säger Pierre.

Annelie Folkesson berättar att det är många på kommunhuset som är väldigt uppskattande mot Pierre.

– Många påpekar att Pierre verkligen har vuxit med uppgiften och att han ska vara stolt, säger hon.

För Pierre är struktur A och O. Han har byggt upp ett system själv över hur han ska utföra sitt arbete och tycker inte om att det blir rörigt. Varje dag följer han en specifik rutt, alldeles oavsett om något kommer i vägen.

Men om någon håller på att flytta in på ett av våningsplanen och står i vägen, hur gör du då?

– Jag går andra hållet eftersom jag har viss tid att passa, säger Pierre och menar att det är viktigt att han har sin struktur för att hinna med sina uppgifter.

En vinst på många sätt

Det finns många vinster med att Pierre fått en anställning. Det ger signaler till andra inom LSS att det faktiskt finns möjligheter. Det ger också signaler till andra kommuner och till hela samhället att lägga fördomarna på hyllan och att inte döma ut människor som inte fungerar enligt norm.

– Vi har fått en ny och lycklig kollega, säger Annelie.
Diana funderar en stund.

– Det är lycka att se att all Pierres kamp har gett resultat och att jag har fått en ny kollega, säger hon och tillägger:

– Du har varit som en elitidrottare som aldrig ger upp utan kämpar på.

Vad tror du är skälet till att du lyckades, Pierre?

– Att jag utmanade mig själv. Och att jag hade bestämt mig för att lyckas, säger Pierre leende.

Hur känns det att få lön?

– Det känns bra, svarar Pierre.

Vad ska du göra med din första lön?

– Det har jag inte bestämt ännu, säger Pierre.

– Bjuda mig på fika, har du sagt, säger Annelie Folkesson.

Pierre instämmer och understryker att han alltid håller det han har lovat.

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Här kan du lämna synpunkter på sidans information. Tack för att du hjälper oss att göra webbplatsen bättre!

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of horby.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.