Vaccinering av 12 till 15-åringar

Med start denna veckan erbjuds barn i Hörby i åldrarna 12-15 vaccin mot covid-19.

Den 16 september beslutade Folkhälsomyndigheten att även 12 till 15-åringar ska erbjudas vaccin mot covid-19. Region Skåne är ansvarig för vaccinationen och i Hörby planeras vaccineringen att starta i slutet av vecka 42 och fortsätta under hela vecka 43. Därefter kommer Region Skåne att vara på plats även i slutet av vecka 48 och hela vecka 49. Specifik planering för när de olika skolorna drar i gång vaccineringen och hur det går till förmedlas via Schoolsoft.

Därför sker vaccineringen i skolan

Barn har mycket låg, men inte obefintlig, risk att drabbas av svår covid-19. Myndigheternas bedömning är att vinsterna med vaccination överväger för barnets del. Enligt Folkhälsomyndigheten ska vaccineringen ske i nära samarbete med skolorna och elevhälsan eftersom det är ett effektivt sätt att nå alla barn oavsett socioekonomisk bakgrund.

Från och med den 1 januari 2022 är det möjligt för åldersgrupperna 12 – 15 att boka vaccinationstid på vårdcentralerna via 1177.se.

Här kan du som har funderingar läsa mer:
Frågor och svar om vaccination mot covid-19
Barn och ungdomar – om vaccination mot covid-19

Specifika frågor från vårdnadshavare om vaccineringen av sitt barn hänvisas till den vårdcentral som barnet är listad på.