Faderskap

Om ni får barn utan att vara gifta alternativt ingått registrerat partnerskap, ska föräldraskapet bekräftas hos socialförvaltningen.

När ert barn är fött, får socialförvaltningen information från Skatteverket om att ni som är föräldrar inte är gifta eller är registrerade partners med varandra. Socialförvaltningen skickar ett brev till er och ber er att ta kontakt för att boka in ett besök. Ofta räcker det med ett kort besök, där ni skriver under på att barnet är ert gemensamma.

Om ett barn föds utan att föräldrarna är gifta eller partners, har mamman automatiskt enskild vårdnad. Om ni har bestämt att ni ska ha gemensam vårdnad så tala om det vid besöket hos handläggaren på socialförvaltningen. Ni kommer då att få med er ett skriftligt dokument på gemensam vårdnad.

Om ni inte är överens

Om en kvinna och hennes partner inte är överens om att barnet är deras gemensamma, gör socialförvaltningens familjerätt en utredning för att komma fram till vem som är pappa till barnet.

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Här kan du lämna synpunkter på sidans information. Om du vill ha personligt svar, så behöver du också ange din epostadress. Tack för att du hjälper oss att göra webbplatsen bättre!

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of horby.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.