Victoria Benedictsson

Victoria Benedictsson

”Skrif om det också käns som om hjernan skulle sprängas i stycken. Skrif din innersta mening, om det också käns som ville du sjunka ned
i jorden af blygsel öfver att inte vara hård och kall.
Svält om det behövs, men skrif!”

Uppmaningen kommer från Victoria Benedictsson, författare under 1880-talet och bosatt i Hörby. Hon var bland de första inom modernismens genombrott
i Norden och tillhörde den tidens ”unga Skåne”. Orden blir de sista hon ger sin vapenbroder Axel Lundegård i ett avskedsbrev, två dagar innan hon tar sitt liv vid 38 års ålder.

Skriv för livet eller dö. Det är dramatiskt. Det är en tid när kvinnans röst inte räknas som en viktig röst och hon sätter sitt hopp till en manlig kamrat, ger alla sina manuskript till honom. Till alla de som står henne nära ger hon i efterlämnade brev budskap om livskraft; Var glad! Håll dig frisk! Arbeta! Bliv lycklig! Det är ord från en frihetslängtande kvinna i sin tids bojor, som resignerat för egen del.

Victorias frihetskamp handlade om att få lov att skriva och att utveckla sig, att röra sig fritt. Att ses som en person, en människa. Som flicka får hon lära sig att alla dörrar inte är öppna. Vägar finns men är stängda – endast för män.

Tidens villkor är viktiga, det är i dem vi lever och påverkas. Alla texter är avtryck för den tid och de villkor de skapats i. Den unga Victoria var klarsynt och ifrågasättande, uttalade utan ängsliga sidoblickar. Ett sätt att se som hon behöll livet ut och hennes texter, brev, dagböcker är idag ledtrådar till de begränsningar som pågick under hennes livstid.

Blir du nyfiken, vill du veta mer om Victoria?

På museet förvaltar vi hennes arv och avtryck. Här finns en permanent utställning om hennes liv och författarskap. Vår Victoria-samling innehåller möbler från hemmet på Råbygatan men även målningar, fotografier och andra föremål hon ägt.
I vår musei-butik hittar du flera av hennes böcker. Här finns även ny litteratur
om henne – perfekt att läsa som fördjupning efter att sett vår utställning.

Är ni en grupp som vill komma, finns möjlighet att boka en guidning. För mer information kika under Guidade besök för grupper.

På grund av att museet är stängt finns inte möjlighet till guidade besök.

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Här kan du lämna synpunkter på sidans information. Tack för att du hjälper oss att göra webbplatsen bättre!

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of horby.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.