26 000 deltar i försvarsövningen Aurora

Grönfärgade stridsvagnar på rad körandes på en väg.

Den 17 april startar den tre veckor långa försvarsövningen Aurora 23. 26000 personer från armén, marinen, flygvapnet, hemvärnet och militära enheter från ytterligare 14 länder gör övningen till en av de största i Sverige på många år.

I Aurora 23 övas allt från beredskapshöjning, mobilisering och värdlandsstöd till stora samordnade anfall på marken, i luften och till sjöss. Stridsmomenten genomförs i huvudsak på Försvarsmaktens övnings- och skjutfält, men de deltagande förbanden kommer också att befinna sig på andra platser i samhället. I de fall som privat mark används kommer markägare och boende att särskilt informeras.

Övningen syns över hela landet, främst i södra Sverige och på Gotland, och fordon kommer att förflyttas längs vägar och stråk under dygnets alla timmar. Omkring 26 000 män och kvinnor kommer att delta.

Karta över områden där Aurora 23 genomförs.

Radiosänt mobiliseringsmeddelande

I samband med starten av Aurora 23 kommer ett mobiliseringsmeddelande att sändas via Sveriges radio P4 över hela landet. Detta görs för att på ett verklighetstroget sätt öva åtgärder vid en mobilisering. Det är första gången ett mobiliseringsmeddelande sänds via radio inför en övning i modern tid.

Information om Aurora 23 på Försvarsmaktens webbplats.