Anhörigas välmående i fokus på Må-bra-dag

Nätverket för anhörigkonsulenter i Skåne bjuder in den som lever nära någon med psykisk ohälsa till en kostnadsfri Må-bra-dag i Höör den 14 maj mellan kl 08.45 och 15. Fokus under dagen är återhämtning.

Välmående i fokus

För att främja god hälsa hos den som lever nära någon med psykisk ohälsa anordnas en kostnadsfri Må-bra-dag. Under dagen står den anhöriges välmående i fokus.

– Att stå bredvid någon som mår dåligt kan påverka olika delar av livet. Det är lätt att man glömmer bort sig själv. Under Må-bra-dagen byter vi fokus. Denna dag står den anhöriga och deras välmående i centrum, säger Lena Persson, anhörigkonsulent i Hörby.

Skogsbad och spa

Tillsammans med andra i liknande situation spenderas dagen på konferenscenter Åkersberg i Höör. Deltagarna fyller på energi på Andrum spa och med skogsbad, med avbrott för lunch och fika. Andrum Spa är en plats som ska ge sinnet lugn. Skogsbad är en utomhusaktivitet då deltagarna sakta rör sig eller sitter ner i skogen och upplever naturen.

Minska anhörigas risk för ohälsa

Dagen genomförs i samverkan med Skånes kommuner och Region Skåne inom ramen för Överenskommelsen psykisk hälsa 2022.

– Med anhörig menas du som vårdar eller stödjer någon som står dig nära. Ungefär var femte person i vuxen ålder uppges ge vård eller stöd till en närstående. Det är viktigt att få finnas där och stötta, men det ökar också risken för ohälsa. Detta vill Skånes kommuner tillsammans med Region Skåne förebygga, säger Lena Persson.

Anmäl intresse

Må-bra-dagen är kostnadsfri och det finns begränsat antal platser. Den som är intresserad av att delta anmäler intresse till Skånes kommuner senast den 30 mars. Intresseanmälan är bindande.

Anmäl dig till Må-bra-dagen

Vid frågor, kontakta:
Lena Persson, anhörigkonsulent i Hörby kommun
Telefon 0415-37 81 04
lena.p@horby.se