Bandklippning när allhallen i Ludvigsborg invigs – och får sitt namn

Bandklippning, tal och tipsrunda –när nya allhallen och nya lokaler i Skogsgläntans förskola ska invigas samlas Ludvigsborg.

Det ligger ett lätt snöblandat duggregn i luften, men det är inget som bekommer de ivriga Ludvigsborgsborna som målmedvetet rör sig över idrottsplatsen utanför den nybyggda allhallen. Idag är det invigning för den nya allhallen och de nya lokalerna i den intilliggande förskolan Skogsgläntan, något som lockar en stor skara Ludvigsborgsbor.

I foajén bjuds det på korv med bröd, kaffe och kaka. Medarbetare från kommunens sektor Livsmiljö sticker ut i sina orangea varselvästar och pratar glatt med besökarna och visar in dem till den stora idrottssalen där det första invigningstalet snart skulle börja.

”En samlingsplats”

Projektet att bygga en allhall i Ludvigsborg, där områdets friskola kan ha sina gymnastiklektioner och idrottsföreningar sina träningar, var något som byborna i Ludvigsborg själva startade.

– Idén föddes bland oss bybor, det måste vara elva år sedan nu, berättar Gunilla Jansson, Ludvigsborgsbon och en av initiativtagarna till projektet. Vi har så mycket barn och ungdomar här, så vi ville undersöka vad vi skulle kunna bygga som skulle gynna området. Vi skapade en förening och hade till och med en anställd projektledare på 50% ett tag.

Beslutet landade i att bygga en aktivitetshall som inte bara skulle fungera som en idrottshall för områdets idrottsföreningar och Ludvigsborgs friskola, utan även som en samlingsplats för flera olika aktiviteter för invånarna i stadsdelen.

– Förhoppningen är att det ska även ska fungera som exempelvis en kultursamlingssal, säger Gunilla Jansson. Det är därför det är just en ’allhall’.

För att finansiera bygget sökte föreningen pengar från flera olika håll, men lyckades inte samla in tillräckligt. Det var då kommunen klev in och tog över projektet. Något som Anders Hansson, kommunstyrelsens ordförande, och Lars-Göran Ritmer, vice ordförande, är nöjda över.

– Levande landsbygd är ett av våra fokusområden, så det här är en satsning som helt ligger i linje med vår politik. Både allhallen och de två nya avdelningarna på Skogsgläntans förskola som också är nybyggda kommer förhoppningsvis fungera som en katalysator som får igång byggandet och inflyttningen till stadsdelen. Ludvigsborg blir ännu mer levande och barn och vuxna får en naturlig samlingsplats i byn. Dragningskraften till Ludvigsborg är närheten till skog och mark i kombination med bland annat butik, förskola och grundskola inuti byn. Den här nya hallen kommer locka till sig familjer som vill bo på landet men med fortfarande ha alla bekvämligheter runt knuten.

”Nyper mig i armen”

Både Gunilla Jansson, och rektor Camilla Jönsson på Ludvigsborgs friskola håller tal under invigningen. De berättar om resan från ett första möte mellan en handfull drivna bybor, till byggfärdiga planer, med alla förstudier och kartläggningar som det har inneburit.

– Man hade många önskemål, säger Camilla Jönsson i talet. Men framför allt en mötesplats för alla som bor i Ludvigsborg. Det känns overkligt att stå här idag i en fullskalig idrottshall med en fin multisportsarena och ett påkostat utegym. Jag nyper mig i armen.

Tanken var från början att föreningen själva skulle både äga och driva hallen. Det var föreningen som genomförde workshops, hälsade på idrottshallar i andra kommuner och kartlade behoven med byborna. Men redan i början genomfördes även samrådsmöten med kommunen som en del i förarbetet, och när ansökan om finansiella medel till Allmänna arvsfonden inte beviljades och föreningen stod utan fullt finansiellt stöd, tog kommunen över projektet. En bra lösning, menar Gunilla Jansson i sitt tal.

– Det var en bra lösning att kommunen tog initiativ i den här frågan, men de har också varit med oss under hela resan, det måste jag säga. Jag hoppas att det blir den mötesplats som vi strävade efter.

Hon läser upp den skriftliga vision som föreningen hade med allhallen när de sökte pengar.

– Allaktivitetshallen är tänkt att bli en naturlig samlingsplats för byns invånare, och täcka friskolans, vårdhemmens och föreningarnas behov av idrott och hälsa, träningstid och kulturaktiviteter.

Hon avslutar sitt tal genom att vända sig direkt till Anders Hansson.

– Så egentligen vill jag bara säga: Lycka till. Tack för att ni klev in.

Initiativtagarna håller tal
Gunilla Jansson (t.v) och Camilla Jönsson (t.h) är två av initiativtagarna till att bygga allhallen.

”Ludvigsborg kommer växa”

Lars-Göran Ritmer, 1:e vice ordförande i kommunstyrelsen, tar över mikrofonen och beskriver i sitt tal kommunens sida av diskussionerna i början av 2021.

– Vi moderater såg att det fanns ett stort behov av en idrottshall i Ludvigsborg, och det ville vi hjälpa till med. Ludvigsborg kommer växa mycket, det finns flera nya detaljplaner som kommer möjliggöra expansion och byggnation av det här området.

Och därför godkändes slutligen ekonomiska medel i början av 2022 för att både bygga allhallen och bygga till två nya avdelningar i den närliggande förskolan Skogsgläntan. Kommunstyrelsens ordförande Anders Hansson avslutar invigningstalen med att säga:

– Och nu står vi här idag, januari 2024, och ska få lov att inviga detta. Det är fantastiskt roligt!

Det nya namnet, en blinkning till grundaren

Innan invigningens ceremoniella del avslutas och byts ut av mingel, fritt utforskande av både allhallen och förskolans lokaler, tipspromenad och prova-på handboll och badminton under ledning av instruktörer från IK Lågan och Korpen, är det dags att avslöja namnet på den nya hallen som bestämdes i en namntävling. Över 100 förslag skickades in till kommunen, och det förslag som vann hade föreslagits av två personer oberoende av varandra: Stiernbladshallen, en blinkning till Ludvigsborgs grundare Ludvig Stiernblad. Vinnarna klipper gemensamt det symboliska röda bandet och allhallen är formellt invigd!