Bronsstaty nyinvigd i Lågehallarna

Under måndagen fick konstverket ”Flicka kammar håret” sitt nya hem i Lågehallarna.

Nyinvigningen skedde på dagen 61 år sedan den kom till Hörby, den 30:e augusti 1960, då den invigdes som Hörbys andra offentliga konstverk.
Museichef Åsa Dahlberg invigningstalade och Måns Söderberg från biblioteket läste poesi på temat ”sökandets konst”. Marike Cavetoft från Kulturskolan var på plats och spelade och sjöng.
Peter Johansson (SD) och Anette Persson (M) från Kultur- och fritidsnämnden fick äran att klippa bandet och avtäcka statyn medan inbjudna gäster bjöds på snittar och dryck.

Invigning bronsstaty
Museichef Åsa Dahlberg och Peter Johansson, ordförande Kultur- och fritidsnämnden, vid invigningen av ”Flicka kammar håret”. Foto: Isa Eriksson Gonzalez

Bronsstatyn har tidigare stått utomhus i Ringsjöparken, men sedan koppartjuvar stulit två andra konstverk 2015 beslutades att den skulle flyttas. Sedan dess har en konservator vårdat och rengjort statyn som fått lite skador och anfrätta partier av olika föroreningar genom att stå utomhus. Den har nu återfått sin glans och förhoppningen är att många ska kunna njuta av statyns skönhet i Lågehallen.

På grund av rådande pandemirestriktioner var det enbart inbjudna gäster som var på plats för invigningen.