Flytt ger många positiva effekter

Socialchefen Eva Klang Vänerklint klipper de gulblåa banden och Lena Lindström bistår med saxen utanför Omegas entré. Det är vår i luften och trots blåsten en bra dag för invigningen av Omega.

Många har kommit för att få glädjas med personal och deltagare i verksamheten. Intill Eva Klang Vänerklint och Lena Lindström står enhetschefen Lena Jönsson och deltagare Rolf Andersson.

Stödassistent Jessica Olsson till vänster tillsammans med en deltagare

Efter ceremonin är det visning av de olika aktivitetsrummen och i det rymliga och hypermoderna köket, med gott om matplatser, bjuds det på cider och snittar, kaffe och kaka som är vackert uppdukat på köksön. Jessica Olsson som arbetar som stödassistent på Daglig verksamhet har tillsammans med deltagare gjort alla snittar och kakor och dukningen.

Från höger: Mia Pettersson, Dick Nyström, Birgitta Centerdal Thor och Annika Nilsson

Gästerna åt med god aptit.

Lena Lindström är deltagare på Omega och hon berättar att hon bor på gränsen till Kristianstads kommun, men är glad för att hon tillhör Hörby.

Stödassistent Dorit Andersson tillsammans med deltagarna Lena och Kajsa

Hon är på Omega varje tisdag och torsdag. Då målar och ritar hon mest. Det tycker hon mycket om.
”Jag har många kompisar här”, säger Lena nöjt.

Många aktiviteter erbjuds

Glas- och keramikverkstad
Här sitter deltagare Christer Vilkens och stödassistent Ann-Kristin Eriksson i sinnesrummet
Snickarverkstad

I lokalerna erbjuds många olika aktiviteter såsom finns keramik-, snickeri- och målarverkstad, ett rum för sömnad och vävning samt ett rum för musik och sinnesstimulering.

Taktil stimulering

Pia Tenghamn arbetar med taktil stimulering

I ett av rummen, där det spelas lugn musik och ljus står tända, arbetar Pia Tenghamn, som är utbildad beröringspedagog, med taktil stimulering, varje måndag. Taktil stimulering är en metod för att genom lätt beröring bland annat förstärka kroppsuppfattning, minska stress och smärtlindra. Pia berättar att det ibland räcker med att deltagare kommer in i rummet för att de ska känna sig lugna.

Många positiva effekter av flytten

Lena Jönsson som är enhetschef berättar att Daglig verksamhet tidigare har funnits på Gullregnsgården, men då Trollbäckens förskola behövde ta dessa lokaler i anspråk, erbjöds Daglig verksamhet lokalerna på Vallgatan 2.
– Vi fick komma med önskemål om hur lokalen skulle se ut och det blev verkligen fint, säger hon och beskriver konsekvenserna av flytten som enbart positiva.

Lokalerna är ändamålsenliga och ligger dessutom centralt vilket är bra för deltagarna, menar hon. Deltagarna kan gå och äta lunch på restaurangerna på byn och det gör att de får ett mer utbyggt socialt liv, vilket är viktigt.

Lena Jönsson understryker också att deltagarna nu har tillgång till bibliotek och muséer och att de enkelt kan ta sig från OMEGA ut på stan, vilket gör att de rör sig mer. Det är främjande för både fysisk och psykisk hälsa.
– Det också finns större tillgång till arbetsuppgifter utanför verksamheten, vilket underlättar utveckling och socialisering, säger hon.