Följ med på en historisk vandring genom Hörby

Övergång till sommartid och ett vårväder som gett några sköna solstunder. Den här veckan påminner oss verkligen att vi går mot ljusare tider! Och då passar det bra att bjuda på lite kulturhistorisk utomhusaktivitet.

Idag den 1 april (och nej, det är inget aprilskämt) lanserar museet ett samarbetsprojekt med Kraftringen. Tio stycken elskåp i centrala delen av byn har dekorerats med äldre fotografier ur Hörby Museums bildarkiv.

Bilderna är tagna av byns första fotograf JM Lindstedt, verksam på 1800-talet. Och det är fantastiskt att vi har dessa bilder – originalen ligger på glasplåt och är mycket sköra. Digitalportalen i Hörby har varsamt skannat in dem i högupplösning för att de ska kunna visas fram i elskåpens format. Det har förstås även varit ett digert arbete att välja ut rätt bilder. Varje fotografi är noga utvalt för att kunna berätta om hur platsen tidigare sett ut. Och nu är vi glada att tillsammans med Kraftringen kunna bjuda på den här historiska vandringen i byn!

Genom bilderna blickar vi tillbaka till den epok som föregick Hörbys stora förvandling – den som skedde när järnvägen kom till byn 1882. ”När skönheten kom till byn, då var klokheten där” heter det i visan. Här kan man istället säga ”när järnvägen kom till byn, då var skönheten där”. Det revs, utvidgades, byggdes nytt och förskönades. Allt för att förvandla det lantliga lilla samhället till en handelsby av modernt snitt.

Varje elskåp med ett fotografi är försett med en QR-kod som leder vidare till 4 berättande filmer som hör till. Det här är berättelser som i vanliga fall ingår i våra guidade visningar på museet. Vi har en fin modell av det tidiga 1800-talets Hörby som brukar väcka både stort intresse och förvåning. Tänk att Hörby en gång varit en så helt annorlunda by än den vi ser idag!

Första filmen lanseras idag skärtorsdag. Sedan kommer en film i veckan under april.

Har du inte har möjlighet att ta dig ut under påsken kan du se första filmen här >> Påskvandring i Hörby | Kraftringen

Välkommen att vandra med oss genom tid och rum!

Åsa Dahlberg Ohlsson, Museichef