Förbjudet att ta vatten från vattendrag utan tillstånd

Svalört i vårsol. I bakgrunden syns Hörbyån.

Flödena i skånska vattendrag är just nu mycket låga. Läget är så allvarligt att det inte är tillåtet att ta vatten från åar och bäckar för att vattna jordbruksgrödor eller villagräsmattan.

– Den senaste tidens brist på regn har gjort att vattenflödena i Skånes åar och bäckar är nere på mycket låga nivåer. I vissa vattendrag är flödena till och med lägre än vid motsvarande tidpunkt under torråret 2018, säger Kristian Wennberg, chef på Länsstyrelsen Skånes vattenenhet.

Länsstyrelsen följer under sommaren kontinuerligt upp flödena i de skånska vattendragen. Trots enstaka lokala regnskurar under slutet av förra veckan är flödena fortfarande låga och risken för skador i form av uttorkade livsmiljöer är stor. Även grundvattennivåerna är ganska låga i stora delar av länet.

– Vår bedömning av läget just nu är att alla uttag från ytvatten är olagliga, om man inte har tillstånd genom vattendom. De enda möjliga undantagen är sannolikt åmynningar där havet påverkar vattenståndet, säger Kristian Wennberg.

Koll på policy och flöden

De flesta odlare som behöver vattna sina grödor har genom vattendom tillstånd att ta vatten från ytvatten eller grundvatten. Uttag får dock göras utan tillstånd om det är uppenbart oskadligt för miljön, exempelvis när flödena i vattendragen är tillräckligt höga.

– Vad som gäller för ytvatten står i Länsstyrelsens bevattningspolicy. Det är bevattnarna själva som är skyldiga att känna till innehållet i policyn och hålla koll på flödena i sina vattendrag, poängterar Anita Bauer-Lindgren, vattenhandläggare.

Förbjudet att ta ytvatten utan tillstånd

Med anledning av den ihållande torkan väljer Länsstyrelsen Skåne nu att gå ut med ett generellt ställningstagande att det är otillåtet att ta ut något ytvatten, om tillstånd saknas.

– Vi förstår att läget är svårt för många lantbrukare som behöver vattna, men det är så låga vattenflöden att ytterligare uttag kan skada växter och djur, säger Kristian Wennberg.

Det är inte första gången Länsstyrelsen går ut med ett generellt ställningstagande om otillåten bevattning. Senast det gjordes var 2018, men problemet med låga vattennivåer förekommer i stort sett varje sommar i Skåne. Lantbrukare i Skåne kan därför generellt inte förlita sig på att ta vatten från åar eller sjöar eftersom det finns för lite vatten på sommaren påpekar Anita Bauer-Lindgren.

– Liksom 2018 vill vi uppmana lantbrukare och andra verksamhetsutövare som är beroende av vatten för sin verksamhet att se över sin vattenförsörjning. Exempelvis genom bevattningsdammar eller genom att söka vattendom.

Dricksvatten är kommunens ansvar

När det gäller användning av kommunalt vatten meddelar respektive kommun vilka regler som gäller. Anita Bauer-Lindgren förtydligar:

– Bevattningsförbud gällande kommunalt dricksvatten utfärdas av kommun eller VA-bolag. För eventuella frågor kring rekommendationer och bevattningsförbud bör man vända sig till sin kommun.

Länsstyrelsen kan däremot förbjuda privatpersoner att ta vatten från ett vattendrag eller från den egna brunnen för att bevattna gräsmattan eller fylla poolen om uttaget bedöms som skadligt.

Vi vill precis som andra aktörer slå ett slag för den nya trenden med en gul gräsmatta. Våga vägra vattna! lyder Anita Bauer-Lindgrens uppmaning.