Förskolans dag firades på Skattkistan med ballonger, bubblor och musik

Pojke viftar med en blå flagga i luften

I dag 15 maj firas Förskolans dag i hela Sverige, och så även i Hörby.

På förskolan Skattkistan viftades det glatt med flaggor och ballonger när barnen under förmiddagen tog ett varv runt området till glad musik. Det var ett entusiastiskt gäng barn som deltog i firandet. Efter tågandet njöt de av glass i solen på skolgården, tillsammans med ansiktsmålning och dans bland såpbubblor. Förskolans dag är en årlig händelse som firas runt om i Sverige för att uppmärksamma och hylla förskolans viktiga roll i barns utveckling och lärande.

Barn på promenad i sällskap med vuxna
Skattkistans barn tog en tur runt området för att fira Förskolans dag.

Hörbys kommunala förskolor

I Hörby finns det sju kommunala förskolor: Skattkistan, Regnbågen, Junibacken och Ängen i tätorten samt landsbygdsförskolorna Björnligan i Killhult, De la Gardie i Västerstad och Skogsgläntan i Ludvigsborg. Verksamheten och undervisningen vilar på vetenskaplig grund där beprövad erfarenhet och aktuell forskning bygger grunden.

Värden som omsorg, trygghet, delaktighet, lek, hållbarhet och likabehandling är särskilt viktiga i alla kommunens förskolor. Barnen erbjuds undervisning kring matematik, språkutveckling, kultur, natur, teknik och annat som fångar deras intresse och nyfikenhet. Barnens lek- och lärmiljöer med tillhörande material är viktiga komplement till den dagliga undervisningen.

Tidigare i våras skickades en enkät ut till vårdnadshavare, med frågor om barnens trivsel och utveckling i förskolan. Det genomgående höga betyget är ett kvitto på det fantastiska arbete som pedagogerna och personalen gör för att skapa en trygg och stimulerande miljö för barnen. Läs mer om enkäten här (länk öppnas i externt fönster).

Systematiskt kvalitetsarbete genomsyrar verksamheten

Förskolornas systematiska kvalitetsarbete dokumenteras på webbverktyget Unikum. Här kan barn och vårdnadshavare följa gruppens aktiviteter, undervisning och lärande. På barnets egen lärlogg följs det enskilda barnets lärande och utveckling kontinuerligt upp. Pedagogerna utvecklar och anpassar sin undervisning eller sitt bemötande för att barngruppen och det enskilda barnet ska ges så bra förutsättningar som möjligt att trivas, utvecklas, känna glädje och delaktighet samt klara sig på bästa sätt framåt i sin utbildningsresa och sitt liv.

Färgglada bokstäver hänger i tak
Förskolorna använder många olika sätt och sinnesupplevelser för att barnen ska lära sig, utvecklas och ha kul.

Högläsning, lek och sång sätter ”språket i fokus”

Förutom de fokusområden som varje förskola själva har, är ”språket i fokus” ett gemensamt område som förskolorna har arbetat med kommunövergripande under ett antal år. I ett demokratiskt samhälle är det viktigt att man gör sin röst hörd och att man blir lyssnad på, och då spelar språket en viktig roll. Detta arbetas med på olika sätt i undervisningen, exempelvis genom boksamtal och högläsning, lek med pedagoger och barn, genom att aktivt införa nya begrepp, lyfta barnens olika modersmål, och med sång, sagor, rim, ramsor och den dagliga kommunikationen.

Närbild på knappar med bokstäver och en lapp där bokstäverna ska vara för att bilda ett ord
Förskolorna arbetar med språket på många olika sätt.