Framför Apparaten – minnen för alla sinnen

Genom projektet Kultur och Hälsa får människor på äldreboenden möta kulturella minnen från förr genom alla sinnen.

Ökad psykisk hälsa

Kultur och Hälsa, som först hette Kultur i vården är ett projekt som drivs av regionen och Riksteatern i Skåne , har funnits i tolv år och vartannat år är det nytt tema. Syftet är att ge möjlighet till ökad psykiska hälsa genom upplevelser med alla sinnen. Att just använda alla sinnen aktiverar minnet hos människor.

Framför apparaten – TV och radio

I år är temat Framför apparaten, och syftar till teve och radio.
Idag är det sista delen av fyra, en teaterföreställning med humor, där radio- och teveprogram från förr väcks till liv. För att i sin tur väcka minnet hos de äldre.
Annette Lindbäck, Peter Fridh och Christel Nilsson Ringdahl preparerar för föreställningen. Christel spelar piano och dragspel och sjunger. Peter och Anette är sjungande skådespelare.

Fyra steg

Kultur och Hälsa-projektet är uppdelat i fyra olika steg.

Steg ett

I det första steget träffar Annette Lindbäck personalen på boendet och tar upp frågor som hur personalen kan fortsätta arbetet mellan de olika delarna av projektet. En viktig del i projektet är att personalen lär känna de äldre på ett annat plan och vice versa.
Marlene Ohlsson som är Trygghetsvärdinna på Trygghetsboendet är mycket positiv till Framför Apparaten.
– Vi har jobbat med det mellan de olika stegen. Vi hade bild- och musikquiz för ett tag sedan och igår pratade vi om svenska stjärnor. Den som kom upp först var Ingrid Bergman, säger Marlene Ohlsson.

Steg två

I det andra steget håller Peter Fridh föredrag och visar bilder och berättar om historiken.

Steg tre

I det tredje steget är det Christel Nilsson Ringdahl som kommer till boendet. De kallar det för förnimmelsesteget. Christel spelar olika signaturmelodier till radio- och teveprogram och de äldre får också sjunga olika melodier från förr, beroende på tema. Ett annat inslag är dofter. Tidigare år när de har haft andra teman har de äldre fått lukta på snaps och sillsorter. Årets doft var dill.

Steg fyra

I fjärde steget blir det teaterföreställning. I år alltså om teve- och radioprogram, Framför Apparaten.
– Jag brukade gå mycket på teater förr, men här i Hörby finns inte mycket av den varan. Jag är så glad över att få möjlighet, säger Svea från Trygghetsboendet, som precis ska gå in och sätta sig.

Spännande och positivt

Även personalen är mycket positiv till projektet och tycker det har varit trevligt och spännande.
Det är en teaterföreställning med både humor och lite allvar. Skådespelarna sjunger bland annat Jazzgossen, Radiola och Min soldat.
Publiken gungar i takt till musiken och både personal och de äldre skrattar gott åt husmorsgymnastiken som framförs av alla tre skådespelarna. Alla referenser går bakåt i tiden och det märks att publiken känner igen dem.

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of horby.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.