Fyra av fyra får jobb efter Hörby lärlingscollege

I våras startade fyra kandidater lärlingsutbildningen till måltidsbiträde på Hörbys lärlingscollege. Nu är de “färdigbakade” och samtliga av dem har fått fortsatt arbete.

Nu är de första lärlingarna inom projektet för Hörby lärlingscollege klara. Lärlingarna har gått en utbildning med inriktning som måltidsbiträde och samtliga av dem kommer att få en fortsatt timanställning inom Hörby kommun.

fyra personer som studerar och jobbar i Hörby kommun

Mina, Rihab och Alina, tre av de lärlingar som gått utbildningen till måltidsbiträde. I mitten står Helen, kock på Älvdalsskolan. Hon har varit handledare under utbildningstiden. Till höger ser vi Anna som gått färdig sin lärlingsutbildning inom park och grönyta.

Om projektet

Lärlingsprojektet finansieras av ESF och drivs av Hörby Lärcenter. I projektet har man identifierat bristyrken och sedan startat lärlingsutbildningar utefter detta. Utbildningarna hålls i samarbete med verksamheter ute i Hörby kommun, där en stor del av utbildningstiden är arbetsförlagd i praktik. Projektet riktar sig till människor som varit långtidsarbetslösa eller som på annat sätt står längre ifrån arbetsmarknaden.

Ett av bristyrkena som identifierats är kock och i april 2023 startades lärlingsutbildningen för måltidsbiträde upp tillsammans med avdelningen för måltider i Hörby kommun.

Bristen på personal inom yrket har gjort att Lotta Wallin, måltids- och lokalvårdschef i Hörby kommun, från start av projektet sett möjligheter till framtida medarbetare genom att ta emot lärlingar ute i verksamheterna.

— Den här arbetsbristen har ju funnits under väldigt många år. Därför ser jag en enorm möjlighet med detta projektet. Vi hoppade på det och ångrar det inte en sekund. Vi är väldigt stolta och glada.
Hon betonar också att samarbetet med lärcentrum i projektet fungerat väldigt väl.

Avslutningsceremoni

Nu har lärlingarna inom måltidsbiträde slutfört sin utbildning på 32 veckor, där 70% av tiden inneburit praktik ute i köken och 30% varit teori på Hörby lärcenter. Det hölls en avslutningsceremoni på lärcenter den 24 november för att uppmärksamma och fira dem.

människor har samlats och sitter tillsammans för en ceremoni
Kristian Mandin, yrkeslärare på Hörby lärcenter, delar ut betyg till de glada lärlingarna. Han har stått för handledningen av teorin för måltidsbiträdena. ”Lärlingarna har varit viktiga i köket, och en stor tillgång för dem som jobbar där. Det känns roligt att alla har fått en timanställning”.

Handledarna viktiga i projektet

Den största delen av lärlingsutbildningen är arbetsförlagd vilket kräver tid och engagemang från organisationen där praktiken är förlagd. Det ställer höga krav på medarbetare som ska handleda och stötta lärlingarna.

— 70% ute i verksamheten är ju en stor belastning i köken. Men det ger ju också tillbaka väldigt, väldigt mycket. Vi fick in fyra stjärnor. Och de fyra som vi träffade först i april, det är ju de fyra som går ut nu och det tycker jag är jättehäftigt, säger Lotta Wallin.
All vår personal har gjort ett fantastiskt jobb. Det är ju de som har tagit hand om alla de här 4 personerna och klätt på dem med kunskap och glädje, säger hon vidare.

Ge människor en chans

Att stå långt ifrån arbetsmarknaden kan vara påfrestande och utmanande. Lärlingsprojektet är tänkt att verka som en skjuts i rätt riktning.

— Jag tror de flesta människorna mår väldigt bra i ett sammanhang. Man ska inte vara rädd för att testa, utan man måste ge människor en chans. Det tycker jag är en ett fint sätt att se på det, säger Lotta Wallin.

Hörby lärcenter är igång med fler lärlingsutbildningar. Redan nu är en utbildning för lokalvårdare pågående och en ny utbildning för måltidsbiträde startar i början av 2024. Fler lärlingsutbildningar planeras framöver.