Granskning klar och förbättringsarbete påbörjat

Den oberoende granskningen av Hörby kommuns direktupphandlade avtal med Veteranklubben är klar.

Det var under år 2020 som Hörby kommun direktupphandlade bemanningstjänster för att lösa situationen med vakanta tjänster.

Granskningen visar att det totala värdet av inköpen, 10,7 miljoner kronor, översteg gränsen för direktupphandling. Däremot har inte direktupphandlingen medfört någon fördyring för kommunen jämfört med att ha löst behovet genom anställning av chefer.

Förfarandet har anmälts till Konkurrensverket och kan innebära vite för Hörby kommun på upp till 10% av upphandlat belopp. Myndigheten granskar omkring 20 till 30 otillåtna direktupphandlingar i Sverige varje år.

Det konstateras i granskningen att det finns brister i dokumentation och genomförande. Korrekt tillvägagångssätt hade varit att genomföra en öppen upphandling av ett ramavtal för bemanningstjänster.

Extraordinärt behov

Utredaren konstaterar att behovet av att tillsätta vakanta chefspositioner var extraordinärt under 2020. Chefer hade av olika anledningar valt att avsluta sina tjänster vid Hörby kommun föregående år och vakanserna var tillfälligt tillsatta med tillförordnanden.

Dåvarande samverkan med Lunds kommun innebar erbjudande om deltagande i upphandlingar, snarare än rådgivning i enskilda upphandlingsfrågor.

Kommunens ledningsgrupp beslutade att lösa den extraordinära situationen snabbt via direktupphandling, för att kommunens verksamheter skulle kunna fungera på daglig basis.

Direktupphandlingarna uppvisar brister i utförandet. I granskningen lämnas därför rekommendationer till förbättringsåtgärder. Det handlar bland annat om utbildning av chefer och medarbetare, översyn av upphandlingspolicy, riktlinjer för upphandling och förbättring av dokumentation.

Åtgärder har påbörjats

Hörby kommun avser att följa samtliga föreslagna rekommendationer i granskningen för att i möjligaste mån undvika att liknande situationer uppstår igen.

– Den oberoende granskningen är till stor hjälp, eftersom den tydligt pekar ut vilka åtgärder som behöver genomföras, säger kommundirektör Irene Nyqvist.

– Granskningen bekräftar att det förbättringsarbete vi påbörjat är rätt väg att gå och vi kommer självklart att genomföra det som krävs för att nå hela vägen fram.

Följande åtgärder har hittills genomförts av Hörby kommun:

• Nytt upphandlingssamarbete är inlett med Östra Göinge, Osby, Bromölla och Höör. Det ger tillgång till praktiskt stöd och rådgivning i upphandlingsfrågor.

• Obligatorisk återkommande internutbildning för chefer gällande inköp och upphandling har införts 2021.

• Genomgång av styrdokument, inköpspolicy, riktlinje för upphandlingar, delegationsordning och attestreglemente är påbörjad.

Den oberoende granskningen är genomförd av Anderberg konsult i Bergkvara AB på uppdrag av Hörby kommun.