Grönt ljus för majbål på Valborg!

En stor eld utomhus.

Bygg- och miljönämnden har beviljat en generell dispens för eldning av separat insamlat trädgårdsavfall under Valborg.

Nya EU-direktiv

I avfallsförordningen finns ett generellt förbud mot att elda avfall som samlats in separat för att förberedas för återanvändning eller för att materialåtervinnas. Sedan den 1 januari 2024 gäller förbudet även park- och trädgårdsavfall, enligt direktiv från EU. Kommunerna har samtidigt en möjlighet att besluta om dispens från förbudet om eldningen av park- och trädgårdsavfall sker i samband med en offentlig tillställning – och det är detta som Bygg- och miljönämnden har gjort.

Under särskilda tider

Den generella dispensen gäller för majbål inom Hörby kommun tisdag 30 april mellan kl. 15.00-23.00. Vill man elda separat insamlat trädgårdsavfall utanför detta tidsspann behöver du fortfarande ansöka om dispens hos Bygg och miljö, vilket du gör via mejl till byggochmiljo@horby.se.

Ditt helt egna trädgårdsavfall som uppstår på fastigheten får du tillsvidare lov att elda inom fastigheten utan något krav på dispens. Detta enligt kommunens lokala föreskrifter som säger att du får elda torrt trädgårdsavfall som inte går att kompostera om det kan ske utan olägenhet för andra.

Läs mer

Läs mer om Hörby kommuns bestämmelser gällande trädgårdsavfall här.