Håll dig informerad om vad som händer i kommunen

Hörby kommunhus på avstånd
Det händer mycket i Hörby kommun. Du som invånare ska känna dig trygg i att du både hålls informerad om beslut som tas och projekt som genomförs, och även att du får en chans att påverka hur kommunen utvecklas. 

Vi vill veta mer om hur du vill bli informerad 

Kommunen använder redan en rad plattformar för att informera invånare och intressenter om vad som händer i kommunen; allt från sociala medier och vår officiella hemsida till tillägnade sidor i lokala tidningar. Du ska enkelt kunna ta till dig den information som publiceras och det ska vara lätt att söka svar på frågor genom vår hemsida. Men för att informationen utåt ska vara så pricksäker som möjligt är det viktigt att känna till hur du som invånare vill bli informerad.

Du kan redan nu bidra genom att fylla i formulärsrutan till höger. Ditt svar kommer ligga till grund för kommunens satsning på ökad transparens och invånardeltagande. Nedan listas fler åtgärder som finns till för att du som invånare ska känna dig informerad och delaktig.

Ökad nyhetsspridning 

I högre frekvens än tidigare kommer du kunna läsa om framsteg och nyheter på kommunens hemsida. Du kommer kunna följa med i utvecklingen av projekt på en mer detaljerad och interaktiv nivå. 

Sammanfattningar av kommunstyrelsens sammanträden 

Sedan 7 december 2023 går det att läsa en sammanfattning av större punkter som diskuteras på kommunstyrelsens sammanträden. Sammanfattningen kommer publiceras på kommunens hemsida. Alla sammanfattningar kommer finnas samlade här.

Kommunfullmäktige 

Du kan som alltid följa kommunfullmäktiges sammanträden via webbsändning. Länk till dessa hittar du på kommunens hemsida. Det går också bra att se sammanträdet i efterhand och då välja om du vill se hela mötet eller bara ett särskilt ärende. Sändningarna kommer att textas i efterhand. Handlingar och ärenden hittar du som vanligt på Medborgarportalen.

Underlag och beslut 

Beslut efter kommunstyrelsens sammanträden publiceras på Medborgarportalen så fort protokollen har justerats, vanligtvis 2 dagar efter sammanträdet. De underlag som behandlas kommer publiceras samtidigt, men går alltid att begära ut i förhand genom att mejla kanslienheten@horby.se 

Hörbyförslaget 

Genom att lämna ett Hörbyförslag kan du som bor i kommunen alltid vara med och påverka den kommunala verksamheten. Hörbyförslaget gör att politikerna kan se vilka frågor som engagerar och fånga upp goda idéer och förslag som gör kommunen bättre. På kommunens hemsida kan du även rösta på andras Hörbyförslag. Förslag med mer än 20 röster behandlas av den nämnd som frågan berör. Läs mer på sidan om Hörbyförslaget. 

Medborgardialoger 

Vi strävar efter att skapa meningsfulla och öppna forum där invånare kan dela sina åsikter, erfarenheter och idéer. Genom att öka frekvensen och omfattningen av medborgardialoger vill vi bygga starkare relationer med våra invånare och skapa en gemenskap där varje röst hörs och beaktas.  

 

I hjärtat av dessa initiativ ligger en stark övertygelse om att information är en grundläggande rättighet. Invånarna i Hörby ska ha möjlighet att vara fullt informerade och känna att de har en betydelsefull roll i utvecklingen av kommunen. Genom att kommunicera på andra vis än tidigare så strävar vi inte bara efter att uppfylla invånarnas rättighet till information utan att göra den till en kraftfull katalysator för förändring och samhällsbyggande.  

Är du journalist och vill komma i kontakt med Hörby kommun?

Om du som journalist önskar komma i kontakt med Hörby kommun så har du möjlighet att höra av dig till kommunens kommunikatörer som kan hjälpa dig vidare. Du når kommunens kommunikatörer på kommunikation@horby.se

Om du önskar ta del av handlingar rörande Hörby kommun så kan du kontakta kommunen via mail, kanslienheten@horby.se

Om du är nyfiken på vad som händer i Hörby kommun så finns uppdaterad information via kommunens hemsida, www.horby.se. Här finner du löpande information men även uppdatering kring större projekt som är på gång i kommunen.

Om du önskar information från specifika politiska möten:

Kommunstyrelsen – ordförande och vice ordförande kommer dela sina reflektioner kring aktuella beslutspunkter i samband med att protokollet justeras. Detta kan du ta del av via kommunens hemsida och kommunens övriga informationskanaler.

Kommunfullmäktige – information finns att ta del av antingen under mötet eller i efterhand via kommunens hemsida. Du kan som alltid följa kommunfullmäktiges sammanträden via webbsändning. Läs mer om hur du tar del av kommunfullmäktige här.

Om du eller dina kollegor önskar träffa Hörby kommun angående något särskilt ämne eller händelse så hör du enklast av dig till kommunens kommunikatörer, kommunikation@horby.se. Kommunikatören samordnar dig med de tjänstemän och politiker som bäst kan lämna ytterligare information och besvara dina frågeställningar.

Välkommen att kontakta Hörby kommun!