Hörby högt miljörankat bland skånska kommuner

Länsstyrelsen har tagit fram en ny kommunrankning över hur många åtgärder för miljömålen de skånska kommunerna har genomfört. Hörby placerar sig på plats 6 av totalt 33 skånska kommuner.

Länsstyrelsen har pekat ut 56 åtgärder som kommunerna bör genomföra för att uppnå de svenska miljökvalitetsmålen inom följande fyra områden:

  • Hållbara transporter i Skåne
  • Hänsyn till Skånes hav, sjöar och vattendrag
  • Hushållning med Skånes mark- och vattenresurser
  • Skydd av Skånes natur- och kulturvärden Hållbar konsumtion i Skåne

– Länets kommuner har genomfört och påbörjat flera åtgärder, som är viktiga för att Skåne ska nå miljömålen. När vi tittar på åtgärderna som ska ta oss mot målen så är Skåne på god väg att klara programmet Skånska åtgärder för miljömålen 2016-2020, berättar Ida Linné, miljöstrateg i Hörby kommun.

Arbete med minskat matsvinn

Kommunen har genomfört 23 av 55 åtgärder och påbörjat 20 åtgärder. Ett exempel på åtgärder som är genomförda är arbetet med att minska matsvinnet i kommunens verksamheter.

– Åtgärderna i det Skånska åtgärdsprogrammet har inspirerat oss i arbetet med kommunens egna Miljömålsprogram. Vi har ett antal åtgärder som liknar de skånska åtgärderna, men som har anpassats för Hörbys förutsättningar. De i kombination med att kommunens verksamheter konsekvent jobbar med att genomföra och följa upp åtgärderna har gett resultat.

Kommunerna har gjort en självskattning över i vilken omfattning de har genomfört sammanlagt 56 åtgärder där de är utpekade som huvudaktör. Den ligger till grund för rankingen som toppas av Lomma.