Hörby i framkant med medicinrobot

Under en livesänd intervju med Ylva Weimers, en av Hörby kommuns hemtjänsttagare, får deltagarna på en workshop, höra hur det är att ha läkemedelsroboton Evondos. Intervjun visades på storbild via den s k giraffen, en robot med videokamera.

Evondos

Tina Pries, distrikt-undersköterska och kontaktman t Ylva Weimers visar hur ”giraffen” navigeras fr kontoret

Evondos är en läkemedelsrobot, som matar ut mediciner som brukaren ska ha. När det är dags att ta medicinen ljuder roboten och matar ut vårdtagarens dos.
Personalen kan via roboten skicka meddelande, som visas i en stor display. Brukaren svarar genom att trycka på en knapp med en glad, ledsen eller neutral smiley. 

Roboten talar själv också till brukaren, i samband med att medicindosen matas ut. Det kan till exempel vara en uppmaning om att ta medicinen med ett glas vatten.
Om brukaren inte tar sin medicin i tid, går ett larm till personal inom Hemtjänsten och till sjuksköterska. Då åker någon av dessa ut till brukaren och kontrollerar varför inte
medicinen har tagits och ge den manuellt istället.

Workshopen – en knuff framåt

Evelina Olsson, sjuksköterska, Östraby och Louise Borgström, gruppansvarig undersköterska, Östraby

Enhetschef Marie Andersson, hemvården, var på Evondos workshop tillsammans med personal från kommunen. Där fanns också representanter från kommuner i hela Sverige. Alla deltagare var antingen redan igång med eller skulle börja använda Evondos. Marie Andersson och övriga från Hörby tyckte att det var både intressant och lärorikt att ta del av andra kommuners erfarenheter och tips för att komma igång med läkemedelsroborna

– Sammankomster av det här slaget ger en positiv knuff framåt för alla som deltar. Det får oss att tänka annorlunda och bli mer modiga att pröva nya sätt att arbeta, fortsätter Marie Andersson.

Marie Andersson och hennes kolleger bjöd in en brukare, som heter Ylva Weimers, till workshopen. Tyvärr blev hon krasslig och kunde därför inte närvara.
– Men eftersom hon har en ”giraff” hemma, och distriktundersköterskan som deltog i workshopen är ”giraffskötare”, kopplade vi upp brukaren på storbild och navigerade giraffen så att Ingela Dahlberg från Evondos, kunde hålla en intervju med henne.

Vad är en giraff?
Giraffen är också en robot som är rörlig och dessutom utrustad med en kamera, så att brukaren kan kommunicera med personal som inte är på plats och som också gör att personal kan hålla lite koll på hur brukaren har det till exempel på natten. Giraffen navigeras via dator på distans.

Hemtjänsten fick beröm

Ylva Weimers berättade under intervjun att hon var mycket nöjd sin läkemedelsrobot som hon döpt till RoboTina efter distriktsundersköterskan Tina. Under intervjun framkom också att hon är både glad för och nöjd med hemtjänsten.
Ylva Weimers hoppades nu att många andra skulle få möjlighet till Evondos läkemedelsrobot.
Som tack och uppskattning för att hon deltog, fick  Ylva Weimers en blomma.

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Här kan du lämna synpunkter på sidans information. Tack för att du hjälper oss att göra webbplatsen bättre!

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of horby.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.