Hörby kommun en del av beredskapsveckan 2024
Beredskapsveckan är en temavecka som genomförs vecka 39 varje år. Veckan leds av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och genomförs av många aktörer samtidigt med syftet är att få fler människor att stärka sin egenberedskap. Temat för 2024 är ”Sätt i gång!”.
”Sätt i gång!” är en uppmaning till att bygga beredskap och har fått över 200 kommuner, flera statliga myndigheter, företag och organisationer att uppmärksamma veckans budskap och ordna aktiviteter. Med årets tema vill Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) få fler människor att gå från tanke till handling och ta det sista praktiska steget för att skaffa sig en god egenberedskap så att man klarar sig minst en vecka utan samhällets stöd vid kriser och krig. Både privatpersoner och kommunala verksamheter uppmuntras att sätta i gång.
Hörby kommun deltar i beredskapsveckan och genomför bland annat en kommunikationsinsats under vecka 39 på hemsida och sociala medier där vi på olika sätt lyfter hur privatpersoner kan stärka sin egen beredskap.
Råd till privatpersoner
Checklista
Här finns tips på saker som är bra att ha hemma vid en kris i samhället. Tänk också på vad ni kan dela på och vad ni kan låna av varandra.
- Radio som går på batterier eller med vev/solceller.
- Ficklampa och pannlampa med extra batterier.
- Flaskor och dunkar med rent vatten.
- Mat som inte behöver kyl eller frys. Mat som kan ätas direkt eller tillagas utan vatten.
- Stormkök och bränsle. Använd helst utomhus.
- Sovsäckar, filtar och varma kläder.
- Tändstickor, stearinljus, värmeljus.
- Fotogenlampa och bränsle, till exempel lampolja eller fotogen. Tänk på att ha bra ventilation.
- Alternativ värmekälla som drivs av fotogen, gasol, diesel eller ved.
- Husapotek, till exempel första hjälpen-kit, sårvård, eventuella viktiga mediciner.
- Hygienartiklar, till exempel våtservetter, handsprit, blöjor och mensskydd.
- Extra batterier, laddade powerbanks.
- Kontanter, om betalkort slutar fungera.
- Lista på papper med telefonnummer till familj, anhöriga, grannar, sjukhus, kommun, räddningstjänst, elleverantör.
Läs mer om hur du kan förbereda dig för kris på msb.se
Webbutbildning: Hemberedskap – sju dagar
I sju dagar förväntas du klara dig utan samhällets hjälp vid ett strömavbrott. Vad innebär det egentligen? I utmaningen ”Sju dagar” får du, utan förberedelser, öva på att hantera ett långvarigt strömavbrott.
Utmaningen Sju dagar är en Webbutbildning som MSB tagit fram och som tar cirka 15 minuter att genomföra.
Till webbutbildningen Sju Dagar
Extremväder och naturolyckor: Förbered dig för översvämning
Vi vet att klimatförändringarna kommer att leda till mer extremväder och att risken för skyfall och översvämningar ökar. Det är därför viktigt att du som privatperson har egen beredskap för översvämning och säkrar ditt hus och fastighet.
Se filmen från MSB om hur du kan skydda ditt hus mot översvämning:
Samhällets ansvar
Myndigheter, regioner, kommuner, företag och organisationer ansvarar för att samhället ska fungera. Hörby kommun är närmast dig och ansvarar för att bland annat äldreomsorg, vattenförsörjning, räddningstjänst och skola fungerar även vid en samhällskris. Kommunen kan också berätta om vilka lokala hot och risker som finns. Exempelvis risk för skred eller översvämning.
Fakta Beredskapsveckan och temat Sätt i gång!
Beredskapsveckan vecka 39 (23 – 29 september) arrangeras årligen av MSB. I år genomförs den för åttonde året i rad. Syftet är att få fler människor att stärka sin egenberedskap och att motivera kommuner, statliga myndigheter, företag och ideella organisationer att engagera sig i Sveriges beredskap för kriser och krig. Temat ”Sätt i gång” är en uppmaning till att stärka sin egenberedskap innan en kris eller ett krig hotar.
Läs mer hos Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.