Hörby kommun toppar SKR:s servicemätning

Hörby kommun är bäst i Sverige på myndighetsutövning. Det visar den senaste insiktsmätningen som utförs årligen av SKR (Sveriges kommuner och regioner).

I första hand mäts servicen för företagare, men kommunerna kan även mäta nöjdheten hos privatpersoner, ideella föreningar och offentliga organisationer. I mätningen för 2022 hamnade alltså Hörby kommun på första plats i totalen.

– Det som är spännande med insiktsmätningen är att den inte är en attitydundersökning, utan en brukarundersökning. Det innebär att bakom varje svar finns en företagare som varit i kontakt med kommunen och sedan gett sitt betyg på bemötande och service. Det gör resultatet särskilt glädjande, säger Linus Owman, näringslivschef i Hörby.

– Det är väldigt roligt att vårt arbete har sådan framgång. Detta beror, till stor del, på de duktiga medarbetare vi har, säger Anna-Lena Hansdotter, sektorchef Livsmiljö.

Personligt bemötande, handläggningstid, förmåga att förstå den sökandes problem och klarspråk är några av faktorerna som driver nöjdheten i mätningen.

Läs undersökningen i sin helhet.

Vad är insiktsmätningen?

Insikt är en servicemätning av kommunernas myndighetsutövning.

En enkät skickas till dem (företagare, privatpersoner med flera) som haft ett avslutat myndighetsärende med kommunen under mätåret.

För att delta i undersökningen behöver deltagande kommuner skriva ett avtal med SKR samt upphandla en av SKR:s godkända statistikkonsulter.
Följande sju myndighetsområden mäts: brandskydd, bygglov, markupplåtelse, miljö- och hälsoskydd, livsmedelskontroll, serveringstillstånd, upphandling.