Hörby kulturkalas 2024: En magisk dag fylld av musik, glädje och gemenskap 

I tisdags gick Hörby kulturkalas av stapeln för tjugonde året i rad. Det blev en folkfest fylld av musik, glädje och gemenskap. Hörbys gator och torg fylldes av glada människor som tagit sig in till centrum för att njuta av ett av årets höjdpunkter i Hörby. Kulturkalaset, som firade sitt 20- års jubileum med bravur, gjorde ingen besviken. Dagen bjöd på underhållning i världsklass, god mat och fantastiskt väder.

Familjefest med sång och dans 

På Nya torg inledde Mia och Lisa från Kulturskolan dagen med en fängslande sång- och dansföreställning för kommunens förskolebarn. Glada barn sjöng med i kör och dansade till tonerna. Glassen flödade, och stämningen var på topp! 

flera barn står framför en scen och sträcker upp armarna när de tittar på två personer som står på scenen och gör rörelser.
Mia och Lisa från Kulturskolan gjorde Hörbys förskolor glada med sång och dans.

Mattorget – En kulinarisk världsturné 

Under eftermiddagen förvandlades Gamla torg till ett smakrikt mattorg. Besökarna kunde resa jorden runt genom att smaka på läckerheter från olika kök. Dofterna av kryddor och smaker från världens alla hörn fyllde luften. Det fanns bland annat stekt sill, Langos och Sydafrikansk jordnötsgryta att smaka på. Och såklart sockervadd, våfflor och churros!

Mattorget på Gamla torg fylldes av hungriga besökare.
Mattorget på Gamla torg

 ”Syftet är att ge barn och ungdomar en scen att stå på”

Kommunalrådet Anders Hansson var på plats för att fira. I sitt invigningstal på Nya torg delade han med sig av sin bild av Hörby kulturkalas: 

– Jag kan inte stå här utan att säga stort grattis till Kulturkalaset. Syftet med hela kalaset är att ge barn och ungdomar en scen att uppträda på. Det är helt fantastiskt att vi har gjort det här i hela tjugo år, och jag hoppas att vi ska hålla på i minst 20 år till.  

Kommunalrådet tackade alla som var på plats: 

– Utan er har de ingen scen att uppträda på. Så stort tack för att ni alla är här och gör detta möjligt.

Med sig på scen hade han även Eva Hellman Persson, VD för Industrifastigheter AB och Hörby Bostäder, som har varit med och sponsrat kalaset.  

Anders Hansson avslutade med att rikta ännu ett tack: 

– Detta är inte heller möjligt utan vårt lokala näringsliv som gör allt det här möjligt på dessa två torg under en dag, en solig tisdag i maj.

Kommunalrådet Anders Hansson höll ett invigningstal, här tillsammans med Eva Hellman Persson, VD för Industrifastigheter AB och Hörby Bostäder.

Underhållning hela dagen lång 

Årets Kulturkalas bjöd på en kavalkad av musik, sång, dans och uppträden. Med hela fyra scener och därutöver Metropol fanns det något som kunde falla alla i smaken. Konferencier för dagen var Ulrika Börjesson från Kulturskolan, ett lika självklart val varje år.

På kulturskolans scen Sion uppträdde flera av Kulturskolans talangfulla elever. På Lions scen framförde bland annat gruppen “Musik och Sånt” trallvänliga låtar och rockbandet Acorise levererade musik med ös.
Aktivitetshuset var också på och erbjöd ungdomar möjligheten att umgås och spela spel med Nördigt värre.  

Hörby Blåsorkestern och Höörs blåsorkester spelade tillsammans på Gamla torg och uppfyllde alla besökare som samtidigt avnjöt mat från mattorget.  

Blåsorkestrarna från Hörby och Höör spelade tillsammans på Gamla torg.

Inne på Metropol fanns det möjlighet att få ta del av en biovisning med filmelever. Det bjöds även på en teaterföreställning med Kulturskolans elever. Föreställningen “Flygresan” handlade om människor som blivit strandade på en ö och både handling och framförande lockade till många skratt bland publiken. 

Magi på huvudscenen 

Nya torg var huvudscenen för kalaset och var fullsmockad med frånträden hela dagen. Bland annat så bjöd Glada gänget och Häggenäs orkester på svängiga hits där de möttes av glada tillrop. De minsta eleverna från Kulturskolan uppträdde med sång och rörelse. Tvåornas kör blev en succé där de alla framträdde i sina guldhattar, symbolen för Hörby kulturkalas 20-års jubileum.  

Nationella artister på plats

Humlan Djojj och Flugan Flax framträdande på Nya torg under eftermiddagen blev en storfavorit och lockade de yngsta besökarna.

Humlan Djojj och Flugan Flax bjöd på show för de allra minsta.

Senare under kvällen kunde man lyssna till den spännande talangen, ungdomarnas favorit,  Oscars Stembridges vackra stämma. Han framförde en rad olika låtar akustiskt, både gamla favoriter i form av covers men även några av sina egna låtar.  

Oscar Stembridge var ungdomarnas val och lockade en stor publik.

DJ Elena ökade på stämningen när hon drog igång sina upptempolåtar och sin hyllning till ABBA genom moderna house- versioner av deras hits. Det var många av besökarna som kände igen sig i musiken och hade svårt att stå still, och en del av Nya torg förvandlades till ett dansgolv. 

tjej står på scen och dansar och ler mot en bakgrund av en bilder med en grupp människor.
DJ Elena (aka DJ Shake) levererade dansvänliga nytolkningar av Abbas hits.

Danzbanderz tog över scenen som sista akt för kvällen och rev av en rad kända låtar som de gjort sina egna nytolkningar på, självklart alla i dansbandsanda. De frälsta besökare som stannat kvar sent på kvällen dansade ända tills Danzbanderz tog sin sista ton.

Danzbanderz.

Hörby kommun riktar ett stort tack till alla som gjorde Kulturkalaset möjligt. Vilken lyckad fest!  

Vi ses nästa år – och då gör vi det igen!   

Vad tyckte du om Hörby Kulturkalas 2024?

Kulturkalasets hemsida kan du tycka till om vad du tyckte fungerade bra- och mindre bra. Vi tar gärna emot dina synpunkter så att vi kan utveckla och göra Kulturkalaset ännu bättre!

 Foto: Jessica Göransson