HÖRBY tävlar om Publishingpriset

Vår humorsåpa HÖRBY är nominerad till Publishingpriset 2018! Sju filmer är i final och vi konkurrerar bland annat med Stockholm stad, Gröna Lund och Filmbyn Småland om det prestigefyllda priset.

– Så fantastiskt roligt! Framgången för vår Supersåpa bara fortsätter. Ännu en gång får Hörby stor uppmärksamhet på riksplanet, säger Hörbys kommundirektör Johan Eriksson.

HÖRBY är en av sju filmer som juryn valt ut att tävla i klassen ” Filmer som marknadsför destinationer”.

Publishingpriset är en årlig jurybedömd tävling som sedan 1990 delas ut för lovvärd redaktionell kommunikation och marknadskommunikation i de tre klasserna print, webb respektive film.

Juryn består av verksamma kommunikatörer som fotografer, grafiska formgivare, filmproducenter, journalister och redaktörer. De granskar, värderar och jämför tävlingsbidragen, som bedöms utifrån ett antal kriterier. Vinnarna får – förutom ära och berömmelse – en statyett samt diplom.

Priserna delas ut vid en gala i Stockholm den 7 november.

– Att ens bli nominerade för Publishingpriset är en stor ära. Vi är glada och ödmjuka, hur det än går för oss på prisutdelningen, säger Johan Eriksson.

Över all förväntan

HÖRBY är en satir med blinkningar åt 80-talets TV-såpor, men istället för vin eller olja som i Falcon crest eller Dallas, står kampen i Hörby om potatismarknaden.

De två syskonen Gärdeståhl, Marika i komikern Sanna Perssons skepnad och brodern Jörgen som spelas av Håkan Brinck, strider om makten över potatisen.

– Tanken med HÖRBY var att skapa något helt unikt för kommunvärlden. Aldrig tidigare har en kommun skapat en humorsåpa för att sticka ut och nå igenom i mediebruset. Och vi lyckades över alla förväntan, säger Ann-Charlott Engström, kommunikationsansvarig i Hörby kommun.

Under sex veckor hösten 2017 släpptes ett avsnitt i taget på nätet, på den klassiska såpatiden torsdagar kl 20.00. TV, radio och tidningar stod i kö för att skriva om Hörby och vår ovanliga satsning. Under våren 2018 bjöds sedan Hörbybor in att komma med idéer för en förlängning. Det resulterade i en totalt 52 minuter lång humorfilm där alla avsnitt klippts ihop och där det nyinspelade slutet lagts till.

Kändisar och hörbyprofiler

I handlingen bakas platser och sevärdheter från hela kommunen in. Lokala profiler dyker upp i olika roller och varvas med rikskända skådespelare.

Humorsåpan har producerats i nära samarbete med Sunnanå Production och för manus, regi och klippning svarar Anders Johansson och Viktoria Johansson.